Krizni štab danas o oštrijim mjerama; Kon: Policijski čas najsigurniji način borbe

463

Krizni štab za borbu protiv korone zasedaće danas u 12 časova kada će razmatrati uvođenje oštrijih mjera kako bi se obuzdalo širenje ove zaraze.

Epidemiološka situacija od pre dva dana je još gora. Ono što je verovatno, a što je juče rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, policijskog časa koji je najavio dan prije, neće biti predstojećeg vikenda.

Najavljeno je da će članovi Štaba razmatracti uvođenje rigoroznih mjera u onim gradovima i opštinama u kojima je situacija sa virusom korona alarmantna poput Beograda, Novog Pazara i Sjenice.

Zbog loše epidemiološke situacije, vanredna situacija je proglašena u više od 20 gradova ili opština u zemlji.

Do sada je kovid 19 odneo 341 život, dok je on potvrđen kod 17.076 osoba u našoj zemlji. Prema podacima sa sajta Covid-19 aktivno je više od 3.100 slučajeva.

Kon: Policijski čas nepopularan, ali i najsigurniji način borbe

Najjednostavnije je uvesti policijski čas protiv kog smo svi iz medicinskog dela, i možda bi neki pojedinac i insistirao na tome, ali je to krajnje nepopularno mada je to najsigurniji način borbe protiv virusa, dok bi potpuno zatvaranje Beograda tokom vikenda smanjilo prenos virusa, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

“Ne može da se kaže da je situacija pod kontrolom u Beogradu, i ima tendenciju da bude vanredno kada je u pitanju kapacitet prijema pacijenata. Ovo će da traje do 2022. godine i ovo je zadatak epidemiologa i ne može više da bude nekoherentnih izjava”, rekao je Kon za RTS.

Kon ne veruje da će biti policijskog časa, ali da će svakako biti zabrane javnog okupljanja, “i tu nema dileme i to je zakonom dozvoljeno”.

On je rekao da treba javno saopštiti građanima šta može da bude i objasnio da će, kada dođe do smirivanja situacije, “biti mjesec dana mirno, a ako popustimo sa mjerama imaćemo novi talas, i čak postoji i mogućnost ogromnog talasa na jesen, kao što je bilo 1918. godine” tokom pandemije španske groznice.

On je naveo da je u Beogradu hospitolizovano oko 1.500 ljudi, i da su u srijedu primljena 134 pacijenta, “što je i dalje manje od ranijeg makismuma”.

“Imamo vrlo ozbiljnu sitiaciju Beogradu što zahteva dodatnu spremnost. Bolnica na Banjici se otvara kao kovid bolnica, ali je problem što ne možemo da očekujemo da se pacijenti brzo otpuštaju jer se bolest u proseku liječi tri nedelje, a u nekim slučajevima i pet nedelja”, rekao je Kon.

Kako je objasnio, prosječno oko 600 ljudi dnevno traži testiranje i taj trend se održava, nema smanjenja, “a broj testiranja, bar u Beogradu je veći nego što se zvanično objavljuje”.

Kako se izrazio, “za situaciju teško da možemo da kažemo da je pod kontrlom, a zabrana kontakta trebalo bi da bude u glavama”. Oni koji ne nose maske u zatvorenom prostoru mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, i svoje i tuđe, istakao je Kon i naveo da se mogućnost prenosa smanjuje na jedan odsto ako svi nose maske.

Autor: Tanjug, Beta, RTS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.