Krizni štab Novog Pazara: Bilo je grešaka i propusta, upoznat ćemo javnost sa istinom

500

Na današnjem sastanku članova Gradskog štaba za vanredne situacije i više predstvnika civilnog sektora, medija iz Novog Pazara zaključeno je, između ostalog, da se od Opšte bolnice Novi Pazar zatraži uvid u protkole o broju preminulih od koronavirusa od početka pandemije do danas i da se javnosti saopšti ta informacija.

Kako prenosi portal SNews, tokom razgovora predstavnici gradskog kriznog štaba su upoznati sa problemima građana, posebno članovima njihovih porodica preminulih i oboljelih.

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar je rekla da je nedostatak zvaničnih informacija doveo do širenja panike.

“Krizni štab se vrlo malo oglašavao. Nije postojala koordinacia između Kriznog štaba i Opšte bolnice Novi Pazar i Zavoda za javno zdravlje”, istakla je Kačar.

Uz naglasak da je to zakonsku obaveza držve prema građanima ukazano je na propuste u organizaciji i radu zdravstvenih ustanova tokom posljednjeg talasa pandmeije u Novom Pazaru.

Pored obaveza Fonda za zadravstveno osiguranje da pojasni građanima zbog čega se ne izdaju recpti za terapije i lijekove, ukazano je i na nepotpuno ili pogrešno obavještavanje članova porodica preminulih i hospotalizovanih, neovjeravanje ljekarske dokumentacije prilikom pregleda u kovid ambulanti, te niza propusta koji se odnose na građane koji su upućivani na kućno liječenje i kojima nije pružena adekvatna zdravstvena usluga.

Predstavnici civilnog sektora i novinari su od Kriznog štaba zatražili transparentnost ali i da se isključi dosadašnja praksa forsiranja pojeidnih medija, prije svega prorežimskih.

Biševac: Sigurno da je imalo propusta i grešaka

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Bičevac se složio da je do sada imalo propusta i grešaka i poručio da želi da iskoristi sve resurse NVO sektora i medija.

On je izrazio spremnost da, kako je podvukao, javnost upoznaju sa istinom i da će novinari ubuduće imati sve podatke koje grad bude raspolagao kao i da će upoznati sa svim mjerama, aktivnostima i dešavanjima.

“Podaci će biti istiniti. Cilj nam je da obavještavamo javnost o dešavanjima u gradu, bolnici. Da istina dopre do naših sugrađana”, poručio je Biševac i dodao da je tokom ovog sastank iznijeto niz dobrih prijedloga i da su svi izrazili spremnost i zajedništvo da se pomogne oboljelima, bolnici i svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

Biševac je, praktično drugog dana na poslu, nakon preležane bolesti od COVID 19, naglasio da sve institucije i svaki pojedinc treba da bude odgovoran u ovoj situaciji i najavio da će Krizni štab svakodnevno davati informacije u vezi svega što se dešava u gradu.

“Pored svih institucija, bolnice, angažovanja donatora, volontera, humanitarnih organizacija dijaspore, državnih institucija apelujem na svakog pojedinca da ta oogovornost bude prema sebi, prema drugima, svojim roditeljima, naročito starijim jer su oni najugroženiji, da poštujemo preporuke ljekara i kriznog štaba”, poručio je on.

Više organizacija civilnog sektora i medija je prije dva dana uputilo javni poziv donosiocima odluka u Novom Pazaru ukazujući da je Krizni štab grada Novog Pazara institucionalno najodgovornije tijelo za stanje u zajednici u vanrednim okolnostima kao i zahtjev kojim se traži redovno zasjedanje Kriznog štaba grada Novog Pazara i svakodnevno obavještavanje građana o razvoju situacije, davanje instrukcija, savjeta i preporuka, kako bi svi zajedno mogli da se nose sa pandemijom i doprinose umanjenju njenih posljedica.

“Svakodnevno informisanje o broju testiranih, broju obolelih, broju hospitalizovanih, broju umrlih naših sugrađana, kako u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, tako i u drugim COVID-bolnicama u širom Srbije. Svakodnevno ažuriranje spiskova neophodnih materijalnih resursa kako bi humanitarni procesi u gradu bili koordinisani. Svakodnevno ažuriranje spiskova neophodnih ljudskih resursa (volontera, tehničkog i ekspertskog osoblja) kako bi građani znali gdje, kada i kako mogu pomoći, i kako bismo imali osnov za potraživanje stručne pomoći od međunarodnih organizacija i drugih subjekata koji mogu da upute stručnu i tehničku podršku (ekipe i mobilne klinike)“, stoji u navedenim zahtjevima koji su ponovljeni i na današnjem sastanku.

Civilno društvo i mediji u Novom Pazaru su poručili da stavljaju sve svoje kapacitete na raspolaganje Kriznom štabu Novog Pazara kako bi ovu borbu učinili što lakšom za sve i efikasnijom za one koji se bore za svoj život.

Izvor: SNews
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.