Krizni štab proširio mjere – zabrane okupljanja i maske u cijeloj Srbiji

618

Na današnjoj sjednici Кriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, donijete su nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, među kojima i mjera da se na teritoriji cijele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, uvede zabrana okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra, precizirano je.

Mjera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cijele Srbije, bez izuzetka.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbijediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, dodaje Krizni štab.

Sve ove mjere važiće od petka, 17. jula 2020. godine.

Vlada je još jednom apelovala na sve građane da poštuju sve donete mere radi očuvanja zdravlja.

“Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mjera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvijereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobjednici”. dodala je Vlada.

Izvor: N1

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
2 thoughts on “Krizni štab proširio mjere – zabrane okupljanja i maske u cijeloj Srbiji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.