KUD “Vrela Ibra” slavi 50 godina postojanja!/ Sačuvajmo SANDŽAČKU kulturu

515

2020. je jubilarna 50-ta godina postojanja i uspješnog rada Kulturno – umjetničkog društva „Vrelo Ibra“ iz Rožaja. Ovo društvo prepoznato je kao jedno od najuspješnijih u Crnoj Gori, ali i regionu Zapadnog Balkana. Osvojili su brojne nagrade na festivalima folklora širom svijeta, od Tunisa, preko Grčke, Španije, Poljske do Crne Gore i Rožaja kojeg su uvijek predstavljali na dostojan način.

Mnogobrojna priznanja, od kojih se ističu ona za doprinos razvoju bratstva i jedinstva u tadašnjoj Jugoslaviji, zatim „Grand prix“ 1986. – najveće svjetsko priznanje iz oblasti narodnog stvaralaštva, ali i Zlatna statueta „Kosta Abrašević“- najveće priznanje iz Narodne umjetnosti Jugoslavije i mnoga druga.

A sve je počelo 1970. kada su nastavnik muzičkog vaspitanja, Ibiš Kujević i profesor fizičkog vaspitanja, Delija Kurpejović, formirali folklorni ansambal pri O.Š. „Mustafa Pećanin“ u Rožajama.

Iste godine, na međurepubličkoj smotri narodnog stvaralaštva u Novoj Varoši, povodom Dana državnosti SFRJ osvajaju prvo mjesto što je imalo snažan odjek u svim sredstvima informisanja i bilo povod da se 16.januara 1971. organizuje osnivačka skupština na kojoj je zvanično formirano Kulturno-umjetničko društvo pod nazivom „Vrelo Ibra“.

Već 5o godina uljepšavaju manifestacije i obogaćuju turističku ponudu Rožaja. Uporni su čuvari tradicije i promoteri kulture svoga kraja. Značajan jubilej od pola vijeka htjeli bi proslaviti na lijep način.

“Zbog istorije i tradicije KUD – a ovaj značajan jubilej želimo da proslavimo kako dolikuje – na način koji će za sobom ostaviti tragove od kapitalne vrijednosti, ne samo u očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa, nego i na njegovoj široj afirmaciji kao i popularizaciji bogatstva narodnog kulturnog nasleđa ovoga kraja i naroda koji žive na ovim prostorima. Ideja nam je da napravimo enciklopedijsko, luksuzno izdanje na 280 strana Monografije KUD-a, a ukoliko prikupimo dovoljno sredstava i Fotomonografiju svih članova KUD-a” – kažu iz KUD “Vrela Ibra”.

Osim što bi sačuvale uspomenu na KUD, u monografijama bi bila naglašena ljepota prirode i turistički potencijal ovih krajeva. Čitaoci bi imali priliku da nauče više o običajima i tradiciji Rožaja, upoznali se sa starom arihtekturom, etnologijom i muzikologijom. Želja im je, kažu, da ova štiva doprinesu kvalitetnijem razvoju turizma.

“Takođe, želja nam je da realizujemo i kratak dokumentarni film, novu koreografiju i narodne nošnje, ali i organizovati naučni skup iz oblasti narodne umjetnosti karakteristične za sjever Crne Gore kao i štampanje radova sa tog skupa” – navode oni, podsjećajući da su nošnje koje koriste stare 40, a neke i 50 godina.

Proslava jubileja KUD-a koji pola vijeka baštini tradiciju Rožaja je još uvijek pod znakom pitanja. Da li smo  zapostavili kulturu i zaboravili na njen doprimos razvoju turizma?

“Za ovaj grandiozan projekat oslanjamo se uglavnom na pomoć starih i sadašnjih članova KUD-a, kao i svih drugih dobrih ljudi i građana koji cjene i poštuju ono što je ovo kulturno umjetničko društvo postiglo do sada, a kojima znači svoje kulturno nasleđe koje čini osnovni postulat identiteta jednog naroda” – kažu oni, naglašavajući da u realizaciju ovih aktivnosti mogu ući samo sa unaprijed obezbijeđenim sredstvima.

Sačuvajmo kulturu i tradiciju Rožaja

Pomozite da se ovako važan jubilej obilježi i ostavi trajnu vrijednost crnogorskoj kulturi u vidu monografija, filma, nošnji i brošura. Jubilej bi se završio svečanim koncertom i dodjelom priznanja na zabavnoj večeri. Donatori će dobiti primjerak knjige, a u dopunjenom izdanju će na posebnom spisku pročitati svoje ime.

“Sredstva se mogu donirati na žiro račun KUD-a: 530-3477-58 (NLB banka filijala Rožaje), PIB 02024268, ili direktno ovlašćenim licima uz obavezno izdatu potvrdu KUD-a o prijemu donacije” – zaključuje se u saopštenju KUD-a koji pola vijeka baštini tradiciju Rožaja.

 
Izvor sharemontenegro