KURKUMA: Prirodni lijek koji štiti vaše zdravlje

585

Mnogo manje djelotvorne lijekove smo spremni skupo da platimo u apoteci, a ovaj dar prirode ne koristimo. Kurkuma je najmoćniji prirodni antioksidans bogat jakim antiupalnim sastojcima, ali ima i mnoge druge benefite.

Kurkuma (Curcuma longa) poznata je kao lek za 1000 bolesti, pripada porodici đumbira. Zašto je kurkuma toliko dobra? Zbog toga što sadrži kurkumin, sastojak zbog koga kurkuma nije samo začin, već i lijek!

Kurkumin je vrlo moćan antioksidans i ima anti-upalna svojstva. Dokazano je da povoljno utiče na preko 700 gena u organizmu, a jak je i u borbi protiv sinteze enzima koji uzrokuju upalne procese. Zbog svoje sposobnosti da štiti ćelije od oksidativnog stresa vijekovima se koristi u kineskoj medicini.

Olakšava probavu: već je poznato da redovne male doze kurkumina u kobminaciji sa crinim biberom pomažu kod nadutosti i gubitka energije posle obroka, ali i jačaju zidove creva i smanjuju bolove u stomaku. Pomaže i kod sindroma nervoznih creva, neredovne stolice i dijareje, tako što uništava gljivice i bakterije koje su njihovi uzročnici.

Olakšava tegobe izazvane artritom: kurkuminoidi smanjuju proizvodnju prostaglendina, koji dovode do upala, bolova i otoka.

Jača jetru: Kurkumin štiti jetru od oštećenja lijekovima, alkoholom, lekovima i drugim otrovima. Takođe, regeneriše oštećene ćelije i poboljšava stanja hepatitisa i ciroze.

Usporava razmnožavanje ćelija kancera: Zahvaljujći svojoj antiupalnoj moći, usporava rast tumora. Istraživanja su pokazala da kurkumin pomaže uništavanje ćelija kancera debeleog creva tako što mijenja regulaciju DNK.

Ublažava simptome Alchajmerove bolesti: Stariji stanovnici Indije imaju najnižu stopu oboljenja od Alcahajmerove bolesti u svijetu i naučnici vjeruju da kurkuma ima značajan uticaj na to.

Pomaže kod infekcija urinarnog mehura: infekcije mokraćnog mehura izazvane su bakterijama. Jaka antibakterijska svojstva kurkume pomažu u liječenju infekcija urinarnog tjrakta i povećavaju aktivnost imuno sistema.

Preventivno djeluje na dijabetes: Kada se unosi kroz obroke kurkumin pozitivno utiče na nivo insulina i triglicerida u krvi. Isto tako, pokazalo se da sprečava razvoj dijabetesa.

Održava vitalnost: Hiljadama godina u u očuvanju mladosti i ljepote, jer lovi slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje DNK i tako čuva cio organizam od propadanja.

San Sebastian TURMERIC Curcumin omogućuje koncentrovan unos aktivnog sastojka kurkumina koji pomaže u borbi sa pomenutim stanjima i preventivno štiti organizam od njih, budući da u svom prirodnom obliku sadrži male količine kurkumina.

San Sebastiаn TURMERIC Curcumin sadrži i piperin (BioPerrine) – аktivni sastojak crnog bibera koji povećava apsorpciju kurkumina u organizmu više od 20 puta.
One thought on “KURKUMA: Prirodni lijek koji štiti vaše zdravlje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *