Kurti najvio reciprocitet: “Uskoro na Kosovu imena ulica po herojima iz Sandžaka”

Kurti najvio reciprocitet: “Uskoro na Kosovu imena ulica po herojima iz Sandžaka”

618

U javnom mnjenju Sandžaka atmosfera se uzburkala zadnjih mjeseci, naročito nakon posjete Sulejmana Ugljanina lideru Pokreta Vetevendosja, Albinu Kurtiju, što je u stranci SDA izazvalo polarizaciju, čak i u samom predsjedništvu ove stranke, na one koje podržavaju politiku mješanja našeg naroda u problem Srba i Albanaca, i one koji ne žele i misle da nije mudro da se ulazi u sukob ova dva suprostavljena naroda.

Sandžačka historija opstanka, kultura i tradicija ima puno zajedničkog sa Albancima na Kosovu, kao i sama činjenica da smo opstali na ovom prostoru i naš biološki opstanak ne bi bio moguć da nismo imali podršku ovog bratskog naroda. Ali, bez obzira na sve, niko nema pravo za bilo kakvim pokušajem albanizacije naroda u Sandžaku, i da ta ljubav između naša dva naroda treba sa druge strane da ima uzajamnog reciprociteta, a nikako podaničkog odnosa.

Zato naša redakcija pozdravlja fb status Aljbina Kurtija, koji je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Sandžaka predvođene Sulejmanom Ugljaninom, koji je tom prilikom predložio prijedlog da se imena ulica na Kosovu daju po herojima iz Sandžaka, sa tim što izražavamo bojazan i upozoravamo da se u budućnosti može desiti asimilacija.

Kurti je tom prilikom napisao sljedeće:

“Prošle noći sam upoznao lidera Sandžaka, dr Sulejmana Ugljanina, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA Sandžak), koji je nedavno sa listom pod nazivom “Samoopredjeljenje” uvjerljivo pobjedio na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji.

Dr Uglaninin je predvodio delegaciju koju su sačinjavali generalni sekretar SDA Sandžaka, gospodin Ahmedin Škrijelj, sekretar BNV, gospodin Mirza Hajdinović, i gospodin Merfid Kamešničanin. Osim mene, domaćini dragim gostima su bili i predsjednik generalnog vijeća pokreta Vetevendosje, gospodin Hidajet Husejni, kao i zamjenik predsjednika Južne opštine Mitrovice, gospodin Faruk Mujka, i poznati aktivista i poznavatelj pitanja Sandžaka, prof. dr Necmettin Spahiu.

Zahvalio sam se dr Ugljaninu za njegov stav o Kosovu, ističući da će u narednom periodu glas Kosova biti sve više podrška Sandžaku na putu evro-atlanskih integracija. Dr Ugljanin je kao dugogodišnji borac za ljudska prava upućen u situaciju na Kosovu, tim više što je i osnovnu školu završio u Mitrovici, srednju u Prištini, dok je fakultet i specijalizaciju završio u Sarajevu.

foto FB

Razgovarali smo o mogućnosti saradnje između kosovskih opština, u kojima upravlja naš pokret, sa sandžačkim opštinama, zatim i o mogućnosti studiranja za mlade iz Sandžaka na državnim univerzitetima u Republici Kosovo, kao i uopšte o razmjeni studenata i mogućnosti odlaska naših učenika i studenata u Sandžak.

Dr Ugljanin me je obavjestio da su u Opštini Tutin u Sandžaku dodijeljenja neka imena ulicama po istaknutim Albanacima, kao što je Majka Tereze, Naim Frashëri, Shaban Polluzha, Nexhip Draga, Ferhat Draga, Adem Demaçi, Ibrahim Rugova, Recep Qosja , Fehmi Agani itd., kao i da je u toku procedura da će se ta imena ubrzo takođe pojaviti i u drugim opštinama Sandžaka.

Izrazio sam naš stav da i na Kosovu mora biti napravljen projekat, gdje će ulice, ali škole i dr., nositi imena heroja i znamenitih ličnosti Sandžaka.”

foto FB