Kurti: Srbija da se kazni zbog Banjske – Vučić: Radoičić će biti saslušan

1382

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u Skupštini međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napad u Banjskoj. Kosovska skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj u opštini Zvečan poginuli su jedan policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti. Sjednica skupštine Kosova 28. septembra počela je minutom šutnje u čast ubijenog policajca. Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u Skupštini međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napad u Banjskoj.

“Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin”, rekao je on.

Dvije terorističke organizacije

Kurti je tražio i da partnerske države Kosova proglase organizacije “Civilna odbrana” i “Severna brigada” za terorističke.

Ove dvije organizacije, za koje se vjeruje da djeluju na sjeveru Kosova i da imaju stotine pripadnika iz redova srpske zajednice, Vlada Kosova je 29. juna proglasila za terorističke.

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Ljilja (Lila) pozvala je na političko jedinstvo u trenutku, kada se prema njenim rječima, dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

“Nedjelja koju smo ostavili za sobom je otkrila napad koji je organizovan i usmjeren direktno iz Beograda, da bi se rasplamsala vatra novog sukoba na Kosovu. Nijedna činjenica ne dovodi do bilo kakvog drugog zaključka”, rekla je ona i ukazala na oružje koje je kosovska policija pronašla u oblasti napada.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići (Krasnicqi) pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se dokazala umješanost Srbije u napad u Banjskoj.

“Poraz terorističke grupe u Banjskoj kod Zvečana nije kraj ciljeva i zadataka Srbije prema Kosovu, što je krajnja destabilizacija naše zemlje. Za mene i PDK potpuno je jasno da organizacija i orkestracija terorističkog napada na našu republiku ima glavnu adresu u Beogradu”, rekao je Krasnići.

Lider PDK je rekao da Kosovo treba da traži “izručenje terorista iz Srbije, koji su izvršili napad na našu zemlju”.

Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Radoičić će biti saslušan

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, “koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror”.

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste koja ima podršku Beograda. Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom tokom sukoba, koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio tvrdeći da se na njima vidi Radoičić.

Vučić je 27. septembra rekao da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

“On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uveren sam da će biti saslušan… Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao”, rekao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *