Kurz: Virus u Austriju dolazi u automobilima

800

Virus u Austriju ulazi u automobilima, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije korona virusa u zemljama Zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

U razgovoru s novinarima, Kurz je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama, prenio je Tanjug.

“Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija korona virus još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i prije svega spriječimo drugo ‘zatvaranje’ privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mjesta i ekonomiju”, rekao je kancelar.

Rizik asimptomatičnih osoba
Prema njegovim riječima, najveća grupa među aktivno oboljelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primjećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurz.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom.

Ukazao je da svi koji su se od 7. augusta iz Hrvatske vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste.

“Korona virus se širi prije svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, naglasio je kancelar.

Kurz je istakao da je to razlog zašto je Austrija donijela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Pojačane kontrole na granici
Najavio je da će od ponedjeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Ministarstva zahtjeva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mjestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *