Lekari sa VMA stigli u Sjenicu

744

Nekoliko ljekara sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda stiglo je danas u bolnicu u Sjenici kako bi pomogli u zbrinjavanju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će Vojska Srbije pomoći i Sjenici i Tutinu i Novom Pazaru dokle god bude prijetila opasnost od zaraze.

Vulin je danas u Sjenici obišao pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jedinica ABHO Vojske Srbije koji su angažovani u tom gradu na pomoći u borbi protiv virusa kovid 19.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je istakao da je Vojska Srbije dala svoj maksimum da pomogne građanima Sjenice, da je obezbijeđeno prijemno odjeljenje u šatoru, radi se dezinfekcija grada, a u toku dana biće završeno i odgovarajuće odjeljenje koje će biti pretvoreno u kovid bolnicu.

“Doveli smo ljekare, da se bolnici i kadrovski pomogne. Ima dovoljno lijekova, sanitetskog materijala, zaštitne opreme, ima dovoljno svega što je potrebno“, rekao je Vulin.

Naveo je da je sada potrebno sprovesti dobru organizaciju i razdvojiti kovid od nekovid pacijenata, i pomoći da se ljekari, sestre i medicinsko osoblje u Sjenici malo odmori, te da se uradi dezinfekcija.

“Država brine, vojska brine i bićemo ovdje dokle god je potrebno. Sve što je potrebno vojska je tu da obezbijedi, mi smo tu da pomognemo svakom građaninu ove zemlje i da učinimo da se svako osjeća i dobro i bezbjedno, naravno i da bude što više zdravih“, poručio je ministar odbrane.

Predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović izrazio je zahvalnost Vojsci Srbije i istakao da su danas stigli ljekari koji su bili preko potrebni jer, kako kaže, medicinsko osoblje te bolnice radi na ivici snage, a mnogi od njih su zaraženi korona virusom.

„Danas je došlo nekoliko ljekara sa VMA, a kada se pomene VMA, podrazumijeva se da su to vrhunski stručnjaci i vrhunski ljekari, što nam uliva povjerenje da će sve to ići na bolje i da ćemo se do kraja mjeseca izboriti sa ovom bolešću svi zajedno i jedinstveni“, naglasio je Mujović.

Naveo je da je u ovom trenutku veliki broj pacijenata koji su na kućnom liječenju, neki su zbrinuti u bolnici ili transportovani u okolne gradove u Novi Pazar i Užice.

Kaže da bolnica u Sjenici ima sve što je potrebno od medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju.

Mujović je rekao da je Vojska Srbije, u ovom teškom trenutku za sve građane Sjenice, brzo i efikasno reagovala.

Kako je istakao zamjenik komandanta vojne bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Petar Ristić, vojni ljekari su u Sjenicu došli da pomognu koliko god mogu.

„Došli smo da bismo sagledali situaciju i pomogli našim kolegama koji se herojski bore. Odlučili smo da napravimo adekvatne zone za kretanje ljekara i pacijenata, da se napravi prijemno-trijažno odjeljenje gdje ćemo moći da razvrstavamo pacijente, jedan odvojeni objekat u kome će biti tretirani svi kovid pacijenti i stacionarni dio u kome će se evakuisati pacijenti iz glavne zgrade Doma zdravlja“, kaže potpukonik Ristić.

Dodao je da će jedna takva kovid bolnica moći da pruži zdravstvenu zaštitu stanovnicima ovog kraja, kao i da se kovid pacijenti na bezbjedan način zbrinjavaju u susednom objektu.

Prema riječima zamjenika direktora Doma zdravlja u Sjenici Fuada Ćatovića, do sada je pregledano oko 2.000 pacijenata, te da je između 70 i 80 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća.

“Važno je da imamo pomoć pripadnika Vojske Srbije, kako bismo uspostavili kovid bolnicu u kojoj ćemo stacionirati pacijente, barem na određeno vrijeme dok ne budu upućeni u veće kovid bolnice ako to klinička slika bude zahtjevala, ili ćemo stacionirati pacijente koji se vraćaju iz kovid bolnica kako bismo ih liječili još nekoliko dana dok se ne steknu uslovi da budu otpušteni“, rekao je Ćatović.

Zahvalio je Vojsci Srbije, sa kojom, kako kaže, „imaju odličnu saradnju“.

Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i predstavnici lokalne samouprave.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA / an

Izvor: b92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.