Licemjerni Blic Izetbegovića optužuje za ratnohuškačku retoriku! A GDJE JE DODIK???

897

U današnjem izdanju Blica izašao je tekst pod naslovom Izetbegović NASTAVLJA DA PALI Balkan “Ako bude rata spreman sam stati ispred ljudi”. Potpuno manipulišući izjavom Bakira Izetbegovića redakcija Blica lideru SDA pripisuje retoriku koja je ovih dana “krasila” Milorada Dodika, doduše on je palio Balkan miroljubivim tonom pozivajući na cijepanje BiH, što je za redakciju Blica očigledno nedovoljno da i njemu dodijele epitet ratnohuškača.

Foto: screenshot Blic sajt

Naime, Izetbegović upitan da li će stati ispred ljudi ukoliko do rata dođe odgovorio je:

– Apsolutno! Apslutno! Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju delom Bosne i Hercegovine. Definitivno. To vam govorim danas za ramazan. Dakle, nema govora da će to napraviti. Mogu početi, ali neće znati kako će to završiti – poručio je Izetbegović.

A ako se vratimo par nedjelja unazad sjetićemo se zbog čega se uopšte pokrenula priča o novom ratu u Bosni. Milorad Dodik je 3. aprila tekuće godine u intervjuu za list Srna izjavio da bi trebalo ubrzati miran razlaz u Bosni i Hercegovini, jer ne vjeruje u budućnost postojanja BIH i ocenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard. Evo kako je redakcija Blica izvještavala o tome:

Foto: screenshot Blic sajt

On je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u njoj, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

Ocijenio je da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake.

„To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na saradnju“, dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspješno.

Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH, Dodik je rekao da je to s ciljem da bi bila ojačana pozicija RS u svijetu.

Dodik istakao je da je sadašnja BiH iluzija, da je dejtonsku BiH srušila međunarodna zajednica, a Bošnjaci ne žele da se vrate izvornom Dejtonu, niti da poštuju Ustav BiH.

Takva retorika naišla je na podršku samo Rusa, a ostatak svijeta je reagovao upozoravajući Dodika.

Zbog svega navedenog britanski veleposlanik Fild napisao je na avom Tviter nalogu:

“Narodna skupština RS odlučila se fokusirati na podjele i provokacije, a takvi neutemeljeni napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za Uredom visokog predstavnika” napisao je britanski veleposlanik Fild.

Na sličan je način ranije reagiralo veleposlanstvo SAD u Sarajevu, ističući odlučnu potporu teritorijalnom integritetu te zemlje i osuđujući politiku koja potiče podjele.

Izvor: Sandžak danas/Blic/Danas/Jutarnji.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *