LIJEPA VIJEST! Musala u Prijepolju bit će vraćena IZ do kraja godine

327

Musala u Prijepolju, važan vjerski objekat, bit će vraćena Islamskoj zajednici do kraja godine, potvrdio je za Sandžak televiziju direktor Agencije za restituciju.

“Ona će biti vraćena. To je prva rečenica i poruka za Islamsku zajednicu i građane. Što se tiče Agencije i mene lično, odluka je donesena i sigurno će pripasti Islamskoj zajednici kao što je bilo ranije. Ponavljam, vratit ćemo objekat Islamskoj zajednici,” izjavio je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

U okviru Musale, vjerskog objekta, izgrađene su zgrade „Svjetlosti“ koje su sada u ruševnom stanju. Sekulić ističe da je potrebno prvo riješiti ključne stvari.

“Opština Prijepolje treba ukloniti objekte jer su skloni rušenju i predstavljaju opasnost za okolinu. Drugo, postoji pravno pitanje koje je rješivo, a to je da je država odredila postupak prethodne zaštite za objekat Musale. Ta zaštita je stavljena u korist Islamske zajednice i njenog vjerskog objekta, ali pro forme, kao što je to rađeno u slučajevima crkava i drugih vjerskih zajednica.”

Sekulić naglašava da će nastojati da se ovaj proces što prije okonča.

“Razgovarali smo s predsjednikom opštine Prijepolje i saglasan je da će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti. Mislim da bi bilo dobro da naloži uklanjanje objekta. Obratit ćemo se Kraljevu koje je nadležno za zaštitu spomenika kulture. Do kraja godine ćemo riješiti ovo pitanje. Uzeo sam to na sebe kao prioritet i dat ćemo sve od sebe da se to završi.”

Zalaganja da se ovo pitanje privede kraju bila su neupitna.

“Imamo odličnu saradnju s muftijom sandžačkim Abdurahmanom ef. Kujevićem koji nam je dobrim pristupom dao podsticaj da to što bolje radimo,” naglašava Sekulić.

Musala je posebno uređeno i ograđeno mjesto u gradu gdje muslimani za vrijeme toplih, vedrih dana obavljaju zajedničke molitve: džuma namaz, Bajram namaz i dženaze namaz. Jedna od takvih musala postojala je u Prijepolju više od 400 godina, sve do bombardovanja Prijepolja tokom ljeta 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, pod komunističkim režimom, Musala je nastavila biti korištena za dženaze sve do 1957. godine, kada je Narodni odbor opštine Prijepolje zabranio njenu upotrebu i uklonio nekoliko mezara. U naredne tri godine, prostor je služio za postavljanje ringišpila.

Početkom 1960. godine, Narodni odbor opštine Prijepolje je od Islamske zajednice izuzeo zemljište na kojem se nalazila Musala i ustupio ga preduzeću “Svetlost”. Musala je bespravno oduzeta Islamskoj zajednici, a naknada za zemljište nikada nije isplaćena. Preduzeće „Svetlost“ je odavno likvidirano, a imovina ovog preduzeća pripala je državi. Objekat se godinama urušava, dok se na prostoru formira divlja deponija u sred grada.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je 2009. godine evidentirao Musalu kao nepokretno kulturno dobro, što je bio prvi značajan institucionalni korak. Uslijedila su arheološka istraživanja 2010. godine koja su pokazala postojanje mihraba i ogradnih zidova. Bošnjačko nacionalno vijeće je 2019. godine obnovilo inicijativu za obnovu Musale, a Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je 2008. godine podnio zahtjev za povraćaj vakufske imovine Musale. Rješavanje imovinskih odnosa i povraćaj vakufske imovine sada su prioriteti za obnovu Musale – rijetkog spomenika islamske kulture.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *