Lista Sulejmana Ugljanina traži da Esad Džudžo podnese ostavku

Lista Sulejmana Ugljanina traži da Esad Džudžo podnese ostavku

546

Izborna lista “Samoopredjeljenje” zatražila je danas od predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Esada Džudža, da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat vijećnika toj listi u najkraćem roku.Predsjednik Upravnog odbora te liste, Ahmedin Škrijelj, rekao je na konferenciji za novinare da će Džudžovom ostavkom biti “onemogućene neprijateljske namjere vladajućeg Vučićevog režima”.

“Od uspostavljanja novog saziva BNV srpski državni organi pokušavaju da ga stave u službu aktuelnog Vučićevog režima. Svaki legitiman zahtjev ili inicijativu od značaja za bošnjački narod osuđuju pretećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mjere u BNV i time suspenduju izbornu volju građana Sandžaka. Konstatujemo da je Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces”, rekao je Škrijelj.

On je ponovio stav da je specijalni status Sandžaka efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susednih država i naroda i da predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Specijalni status Sandžaka je utvrđen kao model za autonomiju Sandžaka koji ima međunarodne garancije. Posjetili smo BNV u Crnoj Gori i dogovorili dinamiku realizacije sporazuma dva Vijeća na pitanjima od zajedničkog interesa, a u skladu sa odredbama Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti”, rekao je Škrijelj.

On je dodao da je ta lista danas usvojila odluku da se 28. septembar proglasi Danom Bošnjaka, u skladu sa zakonom, te da će taj prijedlog biti uvršten u dnevni red prve naredne sjednice BNV.
Izvor: Sandžak danas/Beta