Ljekar iz BiH: Uprkos dramatičnoj situaciji u Sandžaku narod je manje paničan nego u BiH

423

Prije samo nekoliko dana medicinski timovi iz naše zemlje krenuli su u Novi Pazar kako bi pružili pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U Novi Pazar je otišao i direktor Hitne pomoći mr. sci. med. dr. Adem Zalihić. Zalihić je za Oslobođenje kazao da su se svi ljekari iz BiH vrlo brzo prilagodili i čine sve kako bi pomogli kolegama.

– Što se tiče medicinskih ekipa koje su došle iz Bosne i Hercegovine svi su i ljekari i medicinski tehničari dobro, bez ikakvih simptoma. Svi su uključeni u zdravstveni sistem, zapravo u Opću bolnicu u Novom Pazaru. Rade prema protokolima i smjernicama nadležnih iz bolnice. Kao da smo tu već duži period. Vrlo brzo smo se prilagodili i postali vrlo funkcionalni. Pomažemo kolegama maksimalno u skladu sa svojim mogućnostima- istakao je Zalihić.

Pojašnjava nam da u Novom Pazaru ima jako veliki broj oboljelih i to značajno više nego u našoj zemlji.

– Što se tiče situacije u Novom Pazaru, objektivno ima puno više oboljelih nego što je to u BiH, i to sa vrlo teškom kliničkom slikom. Epidemiološka situacija je neuporedivo teža nego što je u BiH. Međutim, moram priznati da je narod manje paničan nego kod nas. Pokušavaju maksimalno svi da se anagažuju da bi se ova situacije prebrodila. Sve ovo je posljedica zato što je kolabirao zdravstveni sistem, zato što je dosta zdravstvenih radnika iskočilo, ali i nepoštivanje mjera. Ne treba da budemo pesimistični, situacija se prilično stabilizirala u odnosu kako je bilo. Nadati se nekom smirivanju, ali je još uvijek veliki broj oboljelih i dosta njih je sa teškom kliničkom slikom – zaključio je Zalihić.

PIŠE: DENAIDA BAŠIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.