Ljekar iz Sjenice na prvoj liniji borbe: Danima ne spavam, a nisam umoran. Sad treba biti čovjek

1277

Dr Sead Habibović nazvan je herojem u svom gradu, jer ne spava i na prvoj je borbenoj liniji protiv epidemije korona virusa u Sjenici.

Doktora Seada Habibovića iz Sjenice građani su nazvali herojem, a kako drugačije i nazvati ljekara koji je na prvoj borbenoj liniji protiv korona virusa gotovo dvije nedelje neprekidno, koji ne spava, nema neradne dane i svaki slobodan trenutak koristi da pomogne
svojim sugrađanima?

U trenutku kada smo ga pozvali, doktor Habibović bio je kod kuće, vratio se iz noćne smjene koja je trajala do 7 ujutru. Nije spavao ni sinoć ni danas, i iskreno kaže da ne zna kad će. Čini se da tako ni ne misli o snu u momentima kada je ljudima u njegovom gradu preko
potrebna ljekarska pomoć.

Doktor skromno kaže da nije heroj, već samo neko ko savjesno radi svoj posao. U smjeni je bio cijelu noć, u kovid odijeljenju stacionara sjeničkog Doma zdravlja.

– Nažalost, mi se sada nalazimo u teškoj situaciji. Na specifienom smo mjestu. U našoj okolini se dešava nešto slično kao i kod nas, i kod njih, u kovid ambulantama nema mjesta pa smo mi prinuđeni da zbrinjavamo ljude sa koronom. Naše pacijente nema ko da primi. Užas je šta se dešava u okolini – kaže naš sagovornik.

On navodi da zbog trenutne situacije i oni moraju da zbrinjavaju kovid pozitivne pacijente.

– Četiri pacijenta koja smo poslali, vratili su nam. Kažu da ni kod njih nema mesta. Evo, lekar iz kovid ambulante nam je oboleo juče, dobio je obostranu upalu pluća i on je kod nas hospitalizovan na internom odeljenju koje je postalo kovid silom prilika. Haotično je stanje bilo ovih 12, 13 dana, posebno u tom stacionarnom delu. Zadivljujuće je da nismo imali smrtni slučaj, iako je oko 70 odsto pacijenata imalo obostranu upalu pluća – priča nam ovaj doktor.

https://www.facebook.com/watch/?v=406488666975954

Kako dodaje, imaju još nekoliko obolelih lekara i medicinskih sestara.

– Trijažiramo, ukazujemo prvu pomoć, terapije, kiseoničku podršku… Tu smo, na prvoj liniji… – priča nam lekar koji dodaje da na hitne slučajeve reaguju baš tako – hitno.

Pacijentima koji su smešteni na odeljenju u Domu zdravlja Sjenica ukazan je kontinuiran nadzor od 24 sata. A pacijenti kažu, kako navodi naš sagovornik, da su zadovoljni kako ih tu leče te da ne bi ni želeli da odu negde drugde.

– Imamo lekove zahvaljujući donacijama i iz inostranstva, i državne pomoći. Bio nam je Rasim Ljajić, on kooordiniše sa ministrom zdravlja oko zapošljavanja. Zaposlili smo nekoliko mladih ljudi. Ali ipak, mi sa iskustvom, a ja ga imam više od 30 godina, na prvoj smo liniji, više smo, da tako kažem, “zagrizli” – priča sjenički doktor i kaže da dosad imaju dobrih rezultata.

To nije rad, već fanatizam

Medicinski radnici u Sjenici se žrtvuju, dodaje Habibović.

– To je neverovatno. To više nije rad, to je fanatizam, i to je sve naš kadar. Medicinski radnici ovde nisu umorni. U tim trenucima, čovijek zaboravi na sve drugo. Imamo izvanredan kadar, ljude pune volje. Nisu sebični, nema panike, nema straha, zaraze se ali tome niko ne pridaje značaja… – u dahu priča doktor Sead.

On napominje i da, uprkos situaciji, i kovid ambulante fantastično funkcionišu.

– Čak 200 ljudi se dnevno se javi, ali neverovatno je koliko medicinski radnici sve izdržavaju. Bez obzira na situaciju, fenomenalno funkcionišemo – navodi Habibović.

Za njega nema radnih i neradnih dana jer doktor Habibović svaki trenutak koristi da pomogne ugroženim pacijentima, čak i onima koji nemaju veze sa kovidom.

– Nisam spavao uopšte, ni sinoć, ni danas, ništa… Evo i sad me zovu. Za sada stojim. Sasvim sam običan čovek… Sad smo svi mi, ljekari, potrebni ljudima, ne za slikanje, ne da prepisujemo recepte… Sad treba biti čovjek – poručuje dr Habibović koji poslije našeg razgovora odlazi da pomaže svojim pacijentima, bez obzira na to da li su kovid pozitivni ili ne.

Porađao u kafani, bio i hirurg, i babica

Inače, kako je ranije pisao Glas javnosti, dr Habibović često je silom prilika vrlo često morao da se okuša i kao babica i ginekolog, kardiolog, hirurg, pedijatar… Pješačio je i po 10 kilometara da bi nekom ukazao ljekarsku pomoć.

Jednom se, kako je ranije ispričao, zadesio u kafani u kojoj je žena počela da se porađa.

– Pritrčao sam i morao da joj pomognem da donese dijete na svijet u uslovima kakve medicina ne poznaje, ali srećom sve je dobro završeno. Dječak je sada već porastao i uvijek se radujem kada ga sretnem – ispričao je ovaj lekar.

Izvor Telegraf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.