Lokalizovan požar kod Đurđevih stupova

659

Oko podneva izbio je požar u popularnom izletištu iznad Novog Pazara, nedaleko od manastira Đurđevi stupovi, i s druge strane Gerontološkog centra. Vatrogasci su se sa vatrenom stihijom u borićima borili oko 4 sata, zbog jakog vetra koji je otežavao gašenje požara. Uzrok nastanka još uvek nije poznat, ali se sumnja da su nesavesni građani nadaleko palili vatru, koja se proširila i uništila šumu u blizini.

Negde oko 16 sati požar je lokalizovan u neposrednoj blizini manstira Đurđevi stupovi, gde je gorelo nisko rastinje i borova šuma.

Podsećamo, požar je izbio oko podneva u popularnom izletištu iznad Novog Pazara, nedaleko od manastira Đurđevi stupovi, i s druge strane Gerontološkog centra.
Gorelo je nisko rastinje i borova šuma, ali vatra nije zahvatila izletište, gde su smešteni i sportsko-rekreativni tereni.

Pripadnici Vatrogascno – spasilačke jedinice odmah po pozivu izašli su na teren. Njih 15 gasilo je požar, sa pet vozila. Posao im otežavao jak vetar, pa se vatra širila velikom brzinom. U pomoć su pritekli i policijaci, koji su odmah izašli na teren i obezbeđivali prostor, kako bi meštani bili bezbedni.
U neposrednoj okolini nema kuća i drugih objekata koji su ugroženi vatrom.

Gust dim nadvio se oko 12 sati nad Novim Pazarom i u samom gradu osećao se neprijatan miris.

Prema nezvaničnim informacijama požar je nastao zbog vatre koju su nedaleko palili nesavesni građani, uprkos apelima i upozorenjima nadležnih koji se danima emituju u medijima.
Iz Gradske uprave i ranije su upozoravali da se zbog pripeme za predstojeću sezonu izvođenja prolećnih poljoprivrednih radova, čišćenja i spaljivanja korova, trave i drugog rastinja povećava opasnost od proširenja požara na površinama pod šumom, kao i na zemljištu u neposrednoj blizini šume.

Iz Gradske uprave Novi Pazar apelovali su na građane da se pridržavaju zakona, po kome je zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Kazna za fizička lica koja se ne pridržavaju odredaba zakona kreće se od 10.000 do 100.000 dinara.
Požar u borićima lokalizovan je oko 16 sati. Vatrogasci su se sa vatrenom stihijom borili oko četiri sata.

izvor RTV Novi Pazar