Luksemburg: Na donatorskoj večeri prikupljeno 600’000 € za džamiju u Wiltzu

Luksemburg: Na donatorskoj večeri prikupljeno 600’000 € za džamiju u Wiltzu

1245

Wiltz, Luksemburg – U subotu, 6. jula 2024. godine, grad Wiltz na sjeveru Luksemburga bio je domaćin donatorske večere na kojoj su prikupljena sredstva za kupovinu objekta za džamijske namjene. Organizator skupa bio je Islamski centar “Medina”, džemat osnovan početkom tekuće godine.

Za kratko vrijeme, džemat “Medina” realizovao je niz zahtjevnih projekata. Među njima su iznajmljivanje i renoviranje impozantne kuće, organizacija svečanog otvaranja džemata, uspostavljanje džume, dnevnih namaza, mektebske nastave, redovnih predavanja, te započinjanje procesa pristupanja Šuri – Vrhovnom starješinstvu muslimana Luksemburga. Kruna svih aktivnosti je namjera kupovine bivše zgrade opštine koja se nalazi u srcu Wiltza.

Na donatorskoj večeri su, uz domaćine mr. Bekira ef. Makića i predsjednika džemata Nihada Tutića, govorili i predsjednik Šure Jasmin Jahić, hafiz Zikret ef. Mustafić iz Islamskog centra “Gazi Isa-beg” iz Eša, vjerski poglavar muslimana Luksemburga hafiz Hilmija ef. Redžić, te gosti iz Sandžaka – kurra hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin i Sead ef. Islamović. Moderator skupa bio je Dženan ef. Dreković.

Iako je ovo četvrta donatorska večera u Luksemburgu u manje od godinu dana, rezultat je bio izvanredan. Prikupljeno je 600’570 €, više nego što je bilo potrebno za kupovinu zgrade. Očekuje se da će i osobe koje nisu mogle prisustvovati skupu naknadno doprineti ovom projektu.

Rukovodstvo Islamskog centra “Medina” i svi donatori zaslužuju čestitke za postignuti uspjeh. Ovo je povod za radost svih građana Wiltza, posebno muslimana, jer će Islamski centar “Medina” postati oaza imana i motivacije za buduća dobročinstva.

Za više fotografija sa skupa i praćenje aktivnosti Islamskog centra “Medina”, posjetite njihov Facebook profil.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *