Majke Srebrenice otputovale na izricanju presude Karadžiću

Majke Srebrenice otputovale na izricanju presude Karadžiću

593

U Hag su otputovale Majke Srebrenice, da bi sutra prisustvovale izricanju drugostepene presude Radovanu Karadžiću, prenosi “Avaz”.

Haški tribunal je osudio u prvostepenoj presud  Karadžiću na 40.godin, pa će drugostepena presuda biti izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva.

Međunarodni rezidualni mehanizma za krivične sudove u Hagu je saopštio da je izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 14.00 časova.

Izricanje presude biće prenošeno, ali odloženo, 30 minuta kasnije.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, “operativnih razloga”.

Karadžić je proglašen krivim za “genocid na području Srebrenice 1995. godine”, dok je oslobođen optužbi za “genocid u drugim opštinama u Bosne i Hercegovine tokom rata od 1992. do 1995. godine”.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

On se, inače, godinama uspješno skrivao pod lažnim imenom Dragan David Dabić, radio je u privatnoj lekarskoj ordinaciji, držao predavanja o alternativnoj medicini i tihovanju, objavljivao je članke u časopisu “Zdrav život”. Promjenio je fizički izgled na taj način što je pustio bradu i kosu. pa pri hapšenju 2008.godine uopšte nije prepoznat.

redakcija SD