Subota, 5 Jula, 2025

Mantije uvrštene na prvo mjesto: Tradicionalni specijalitet Sandžaka krasi listu najboljih jela u Srbiji

Share

Tradicionalna kuhinja Srbije dobila je novi poredak najboljih jela, a na iznenađenje mnogih, pazarske mantije zauzele su prvo mjesto. Popularni gastronomski sajt Taste Atlas uvrstio je ovaj specijalitet na čelo liste, prepoznajući autentičnost i jedinstveni način pripreme ovog jela, karakterističnog za gradsku kuhinju Novog Pazara.

Mantije su specijalitet od lisnatog tijesta s nadjevom od goveđeg mesa, poređane u pleh tako da stvaraju bogatstvo ukusa i teksture. Priprema ovih malih zalogaja zahtijeva umijeće i posvećenost jer se tijesto pažljivo oblikuje, a mantije se najčešće serviraju vruće, uz svježi jogurt. Ovaj specijalitet je već 2012. godine uvršten na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije, čime je dodatno istaknuta njegova gastronomska i kulturna vrijednost.

Na drugom mjestu liste našao se leskovački ajvar, još jedan omiljeni specijalitet, poznat po intenzivnom ukusu lokalnih varijanti crvene paprike. Leskovački ajvar zaštitio je Zavod za intelektualnu svojinu Srbije još 2011. godine, a nekoliko godina kasnije dobio je i međunarodno priznanje Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Dejan Burcer / Alamy / Alamy / Profimedia Pečenje paprika
Dejan Burcer / Alamy / Alamy / Profimedia Pečenje paprika

Treće mjesto pripalo je komplet lepinji, tradicionalnom jelu užičkog kraja. Ova lepinja, poznata po kajmaku i jajetu kojim se prelijeva, pravi se po tradicionalnom receptu koji datira iz perioda prije Drugog svjetskog rata.

EUpravo zato/Isidora Simanović Komplet lepinja je zaštitni znak zlatiborskog kraja
EUpravo zato/Isidora Simanović Komplet lepinja je zaštitni znak zlatiborskog kraja

Na listi Taste Atlas-a našli su se i drugi srbijanski specijaliteti poput leskovačkog roštilja, petrovačkog kulena, užičke pršute, sarme i pasulja. Među mnogim popularnim jelima posebno mjesto zauzima i čuveni Index sendvič iz Novog Sada, koji je dospio na 72. mjesto liste.

Ova lista potvrđuje raznolikost kuhinje Srbije i bogatstvo tradicionalnih jela koja se prenose kroz generacije, a posebno mjesto na vrhu ponosno zauzimaju pazarske mantije kao simbol gastronomske kulture Sandžaka.

Slični članci

Local News