Marić se izvinila zbog izjave o imenu Bošnjak: Nisam ništa loše mislila

163

Javnost je oštro reagovala na videosnimak Ivane Marić o terminu “Bošnjak”, a osude su se nastavile i kasnije prilikom njenih reakcija i objašnjenja, no sada se izvinila onima koje je uvrijedila.

Na početku razgovora za Federalnu televiziju je rekla kako prima i dosta podrške od Srba, Hrvata i Bošnjaka “jer su u njoj prepoznali borbu za cijelu Bosnu i Hercegovinu” i da joj to pomaže da lakše prođe kroz sve.

Ipak, željela je prvo da se izvini, jer se ranije nije očitovala o snimku, svima koje je uvrijedila nepromišljenom izjavom za koju kaže da “nije ništa loše mislila”.

“Željela sam da se malo spuste emocije s obje strane i da tek onda izađem sa svojim objašnjenjem. Ono što sam ja mislila, zaista nema ništa pogrešno u tome. Međutim, ono kako je to izgledalo, ispalo je pogrešno. Jako mi je žao”, kazala je Marić.

Žao joj je što ranije nije izašla s objašnjenjem i izvinjenjem, međutim, kako je rekla, iznenadila ju je reakcija javnosti.

“Ta razlika između onoga što sam ja rekla i onoga što mi imputiraju vas toliko iznenadi. Imate onaj refleks – ili se borite ili pobjegnete. Ja sam se zaledila. Nekako je poražavajuće za mene bilo kada sam prvo dobila to mnoštvo napada, prijetnji i svega ostalog i onda se zapitam – ja sam već tolike godine u politici, kroz sve moje nastupe provlači se ista nit, da ja volim Bosnu i Hercegovinu, da je to moja jedina domovina, da ja volim sve narode u BiH”, rekla je.

Dalje objašnjava da se prilikom objašnjavanja političke situacije u BiH, na konferenciji na kojoj je i nastao videosnimak koji je podigao buru u javnosti, govoreći o Bošnjacima isključivo referirala na Prvi Bošnjački sabor ‘93. godine.

Izvor: Klix.ba