Među obolelima od korone ima i djece

300

Korona virus ne jenjava.I dalje je prisutan, i dalje je svima nama veliki neprijatelj i veliki je znak pitanja do kada ćemo se boriti sa njim  jer se mjere zaštite ne poštuju u mjeri u kojoj bi trebalo.

“Virus je potcenjen, građani i dalje ne shvataju koliko je opasan a odneo je mnogo života”, kazala je dr Vesna Despotović, načelnica Dečijeg dispanzera.  “Ono što je zabrinjavajuće je što među obolelima ima i dosta djece”, dodaje ona i bez obzira što je kod njih blaga klinička slika ona su prenosioci virusa kao i odrasli.

Dr Despotović je zamolila sve roditelje koji dovode djecu na pregled da nikako ne ulaze bez maske i da sestri koja se nalazi na ulazu obavezno kažu zbog čega dovode dete i da kažu ako su pozitivni. Ukoliko je djete pozitivno, u Dječijem dispanzeru u okviru Doma zdravlja nalazi se kontejner gdje roditelj odvodi dete, lekar dolazi i pregleda ga i daje dalje smjernice.

U okviri Dječijeg dispanzera kod autobuske stanice, u Savjetovalištu za mlade, osposobljene su prostorije u kojima se djeca odmah testiraju i rade im se sve laboratorijske analize u vremenu od 9-11h. Takva djeca treba da se stave u kućnu izolaciju 14 dana, da se sklone kontakata sa ostalim ukućanima, piju terapiju koju ljekar prepiše i na taj način izbegnu veće komplikacije.

Prema podacima koje nam je dala dr Vesna Despotović, u poslednja tri dana testirana su 143 djeteta od kojih je njih 14 bilo pozitivno.

B.V.