Medžlis IZuS: Esnafska džamija je džamija razdora i smutnje / Slatkorječivi licemjeri u ruhu uleme obmanjuju svojim neistinama

873

Braća Šuntići su vlasnici firme Mizan i poznati su građanima Novog Pazara po nesebičnom zalaganju i pomoći muslimanima Sandžaka i raznim drugim hajratima.

Nakon što su braća Nezir i Nedžad Šuntić otvorili Esnafsku džamiju u novopazarskom naselju Mahala, objavljena je odluka džamijskog odbora da će o džamiji brinuti i troškove održavanja snositi džamijski odbor i da pomenuta džamija neće biti priklonjena nijednoj od islamskih zajednica, dok se ne ujedine“, oglasio se i Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar, koji pripada Mešihatu IZuS bivšeg muftije Muamera Zukorlića, a sadašnjeg muftije Mevluda Dudića.

Obavještenje Medžisa IZuS prenosimo u cjelosti.

Esnafska džamija izgrađena je i otvorena izvan sistema jedinstvene, tradicionalne i legitimne Islamske zajednice, podignuta u okviru „dirar zajednice“ – zajednice razdora i smutnje, te se kao takva smatra „dirar džamijom“, to jest džamijom razdora u kojoj nije mjesto iskrenim vjernicima.

Pomenuta tvrdnja tzv. džamijskog odbora je obična fraza i neistina kojom se želi manipulisati javnošću i obmanuti iskreni vjernici, te iskoristiti njihova dobronamjernost, što najbolje potvrđuje momenat otvaranja džamije, kojeg su predvodili čelnici paravjerske zajednice.

Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar poziva sve iskrene džematlije da ne pružaju podršku daljem razbijanju Islamske zajednice i razdoru među vjernicima, te da ne dozvole da ih slatkorječivi licemjeri odjenuti u ruho uleme obmanu svojim neistinitim tvrdnjama, našta nas je i sam Allahov Poslanik a.s. upozorio: „Najviše se za svoj ummet bojim licemjera koji zna lijepo pričati“, a u drugoj predaji stoji: „…koji izgovara mudrost, a djela su mu grijesi.“ (Imam Ahmed)
Medžlis Islamske zajednice poziva džamijski odbor i džematlije Esnafske džamije, kao i one koji su pomogli njenu izgradnju, da preispitaju svoju odluku o statusu džamije i pristupe legalnoj Islamskoj zajednici čija su vrata otvorena, kako bi njihovo djelo imalo status hajrata, dobrog djela, za koje je Uzvišeni obećao obilnu nagradu na ovom i budućem svijetu, te kako bi iskreni vjernici mogli u njoj namaz obavljati, učestvovati u održavanju i svim drugim džamijskim aktivnostima.

Medžlis Islamske zajednice