Meho Mahmutović: Devojčica koja je preminula nije bila zaražena koronavirusom

444

Novi Pazar — Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović rekao je da devojčica (12) iz Tutina nije preminula zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Mahmutović je za Kurir TV rekao da dete nije ni imalo koronu, kako je to saopštila četvoročlana lekarska komisija iz ove bolnice.

“Devojčica je imala miokarditis – upalu srčanog mišića, lečena je pre mesec-dva u bolnici u Kraljevu, a tog 21. januara je praktično mrtva dovezena u novopazarsku bolnicu iz Doma zdravlja u Tutinu. Odmah je reanimirana i smeštena na intenzivnu negu, gde je ubrzo i preminula. Detetu je tada urađen antigenski test, koji je bio negativan, kao i PCR, čiji su rezultati sutradan stigli. A i pre mesec-dva, kada je dete lečeno u Kraljevu, svaki put je bilo negativno, kao i majka, koja je testirana jer se mislilo da je možda ta žena zaražena budući da je medicinska sestra”, kaže za Kurir dr Mahmutović.

Doktor je naveo da miokarditis ne mora da bude posledica samo koronavirusa.

“Miokarditis može da se dobije od bilo kod virusa i svaka upala srčanog mišića može da izazove teške i fatalne komplikacije, pa i kod dece, to vam tvrdim i kao pedijatar. Nažalost, dete je preminulo i to je velika tragedija, a neki lekari ne treba da je koriste i skandalizuju. To što je neko dete u Hrvatskoj umrlo od tzv. multisistemskog inflamatornog postkovid sindroma, ne znači da je i ovo. Devojčica nijednog momenta nije lečena na kovid-odeljenju, ni kada je bila u Kraljevu. Porodica je odbila obdukciju, što ovde otežava utvrđivanje nekih činjenica”, kaže dr Mahmurtović.

Ranije danas, četvoročlana komisija, koju čine dr Lajla Sebečevac, spec. anesteziologije sa reanimatologijom, dr Hada Toković, spec. pedijatrije, dr Ruža Milanović, spec. pedijatrije – subspec. kardiologije, prim. dr Fehim Juković, spec. sudske medicine, saopštila je da je dete primljeno 21. januara u bolnicu.

Po prijemu je, dalje su naveli, podvrgnuta dostupnim dijagnostičkim procedurama i započeta je terapija, ali je uprkos preduzetom došlo do daljeg pogoršanja stanja i nastupila je smrt.

“Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najverovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanom imunološkim komplikacijama usled ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIC-s)”, preneli su mediji.