Memić, Tandir i Zukorlić osudili teroristički čin

Memić, Tandir i Zukorlić osudili teroristički čin

673

Današnji pokušaj ubistva pripadnika žandarmerije u Beogradu predstavlja podmukli i kukavički akt terorizma, izjavio je predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BOSS), Samir Tandir. Tandir je istakao da ovakvi incidenti ne smiju ostati nekažnjeni te da država mora beskompromisno odgovoriti na ovakve izazove kako se nikada više ne bi ponovili.

“Naša najveća obaveza jeste da sačuvamo mir i bezbjednost za sve građane,” rekao je Tandir, izražavajući želje za brz oporavak povređenom pripadniku žandarmerije.

Ministar u Vladi Srbije, Husein Memić, također je javno osudio napad na pripadnika žandarmerije koji se dogodio ispred Izraelske ambasade u Beogradu. U svojoj objavi na Instagramu, Memić je izrazio duboko žaljenje zbog ovog incidenta i pozvao na hitno preduzimanje mjera za osiguranje bezbjednosti građana i zaštitu službenika na dužnosti.

“Najoštrije osuđujem zvjerski čin, pokušaj ubistva pripadnika žandarmerije,” napisao je Memić, naglašavajući da je Srbija “sigurna, stabilna i prosperitetna zemlja” u kojoj se svi građani mogu osjećati bezbjedno.

Ministar je posebno istakao da se ovaj napad treba posmatrati kao izolovan slučaj i “akt bezumlja pojedinca”, a ne kao djelo povezano sa bilo kojom religijom ili narodom. On je naglasio da takvi postupci nemaju podršku nijednog zdravorazumskog pojedinca, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Memić, koji je pripadnik bošnjačkog naroda i islamske vjeroispovijesti, podsjetio je da je islam “prije svega vjera mira” i izrazio uvjerenje da ovaj čin ne predstavlja stav ili mišljenje bilo kojeg pripadnika islamske zajednice.

“Pozvao bih sve građane da budu razumni i da ne podležu propagandi koja unosi razdor i čiji je jedini cilj destabilizacija,” poručio je Memić, apelujući na jedinstvo u osudi ovakvih incidenata.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i ministar u Vladi Republike Srbije, također je osudio današnji napad na pripadnika žandarmerije u Beogradu.

“Osuđujem današnji teroristički akt u Beogradu kao čovjek. Život svakog čovjeka je svetinja. Svako nasilje koje ugrožava ljudske živote je neprihvatljivo i suprotno svim ljudskim vrijednostima,” izjavio je Zukorlić.

Nadalje, osudio je napad kao musliman, ističući da oni koji se pozivaju na islam dok čine nedjela, nanose veliku štetu vjeri, predstavljajući krivu sliku islama. “Islam je religija mira i saosjećanja, i ovakvi postupci su u suprotnosti sa njegovim osnovnim principima,” dodao je Zukorlić.

Osudio je napad i kao neko ko je porijeklom Palestinac, naglašavajući da zlodjela izraelskog režima u Palestini ne daju pravo ni jednom pojedincu niti grupi da odgovaraju nasiljem. “Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe,” rekao je Zukorlić.

Na kraju, Zukorlić je osudio napad i kao ministar sa nadležnošću društvene stabilnosti u Vladi Republike Srbije. “Društvena stabilnost na ovim prostorima je krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posljedice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti,” istakao je Zukorlić.

Osvrnuo se i na potencijalne posljedice po pripadnike islamske zajednice:

“Ovaj čin ne smije biti razlog za progon pripadnika islamske vjeroispovijesti, jer sljedbenici tekfir ideologije koji nerijetko posežu za terorističkim aktima su minoran procenat islamske populacije.”

Zukorlić je pozvao sve građane da ostanu mirni i suzdržani, te da šire poruke mira i razumijevanja. “Institucije Republike Srbije će preduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitile bezbjednost u zemlji,” zaključio je Zukorlić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *