Milivojević: “Njemačka će sa Kurtijem pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo”

466

Njemačka smatra da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo u postojećim granicama i poslije izbora će podržati lidera Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija, koji se uklapa u njihove interese, smatra poznavalac međunarodnih odnosa i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

“Kurtijeva platforma odgovara strukturama koje nemaju razumjevanja za duge pregovore i za traženje rješenja koja bi podrazumijevala dovođenje u pitanje nezavisnosti Kosova. To je politika koja se zalaže za rješenje na osnovu tzv. realnosti, na osnovu priznanja nezavisnosti Kosova i novih granica na ovim prostorima, uključujući Srbiju bez Kosova“, rekao je Milivojević za Kosovo online.

On smatra da je to njemački stav i da u tim okvirima treba očekivati i dalji razvoj dijaloga.

“To je ono što je Angela Merkel rekla kad je bila posljednji put u posjeti Beogradu, za vrijeme Borisa Tadića. Bila je ideja da se prvo paralelne institucije otklone, pa je to riješeno Briselskim sporazumom. Potpuno je jasno da centrima moći na Zapadu odgovara takav pristup. Kosovska državnost nije potvrđena 12 godina, i to je problem. Njemačka smatra da to treba riješiti, da bi trebalo priznati nezavisnost i da se ta priča završi“, ocenio je on.

Milivojević navodi da se od administracije novog američkog predsjednika Bidena može očekivati da se priključi Briselu, odnosno da otkloni sve smetnje koje su postojale na relaciji Vašington – Berlin.


Foto: N1
“Ono što je bila uloga Grenela i stav administracije da Amerikanci nastupaju pragmatično, da traže rješenja koja idu u prilog stava Srbije da ne razgovaramo o statusnim pitanjima nego o ambijentu, mislim da to otpada. Vašington će se prikloniti i dati zeleno svetlo EU i nemačkoj liniji da o tome pregovara na direktan način, u smislu interesa koji ima većina u EU – da Srbija prizna Kosovo“, rekao je Milivojević.

On kaže da je očigledno da će u narednom periodu Njemačka imati glavnu riječ uz podršku SAD i to na način kako je to bilo u prethodnom mandatu Baracka Obame, s tim što će sada biti energičniji da se dođe do rješenja.

“Kurti se uklapa u tu priču. Realnost je da Kurtijeva stranka najbolje stoji i sasvim je izvjesno da će osvariti najbolji rezultat na izborima. Kurti nije iz prve garniture OVK. On je pušten iz zatvora nakon oktobarskih promjena u Srbiji, i na njega Zapad gleda kao nekog ko bi mogao da bude nosilac nove politike, bez OVK i ratne garniture“, ukazao je Milivojević.

Projekcije su, kako navodi, da bi nakon izbora, Kurti mogao da postane premijer.

“Ako Zapad ima taj interes, naći će mu partnera za pravljenje koalicije nakon izbora. Naći će oni varijantu ako treba i za veliku koaliciju. To prije svega od njih zavisi, a ne od Prištine. Na osnovu rezultata će skockati ekipu koja odgovara i koja će posle biti poslušna i u funkciji njihovih interesa. Mogu sa Hodžajem da naprave kombinaciju. Možda neće DSK, Mustafa i Hoti, ali uvek može da se namakne neka koalicija sa Pacolijem, sa tri-četiri poslanika. Jer je njima u interesu da imaju koliko toliko stabilnu vladu i da onda uđu u realizaciju strateškog cilja“, smatra Milivojević.

On je ukazao da kako god da bude, nakon izbora Srbiju čeka pritisak da prizna nezavisnost Kosova i nove granice.

Izvor: Agencije