Milo Đukanović: Nećemo povući Zakon, imovine SPC-a je imovina Crne Gore

633

Crna Gora neće povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervju za Tanjug, te ističe da masovni protesti zbog ovog zakona, koje vidi kao političke, mada “obučene” u crkveno ruho, sa naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vlast vodi.

“Da smo smatrali da taj zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine”, kazao Đukanović.

Vlada Crne Gore, dodaje, poziva Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) na razgovor o načinima implementacije tog zakona. Odbacio je argumente protivnika i manipulacije poput one da to zakonsko rješenje ima cilj otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

“Riječ je o brutalnoj izmišljotini i zamjeni teza”, kaže Đukanović i navodi da je imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana u periodu od 1986. do 2000. godine.

O tome, tvrdi, svjedoče “neupitne historijske činjenice”. Zakon, dodaje, neće ugroziti vjerske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire, koje je i do sada koristila SPC. Potrudiće se, kaže, da sa ciljevima ovakve svoje politike objektivno upoznaju svakog građanina Crne Gore.

“A oni, naravno, imaju demokratsko pravo da se zalažu za svoja uvjerenja, uključujući proteste i okupljanja u organizaciji crkve”, poručio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik navodi da mu je “žao što je dio srpskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori zaveden upornom, veoma grubom, a u suštini inferiornom političkom manipulacijom lidera prosrpskih partija”, nezadovoljnih, kako kaže, što su 30 godina kontinuirano doživljavali izborne i političke poraze.

Oni, kaže Đukanović, svjesni svoje nekonkurentnosti traže “alternativni teren političkog djelovanja, izmišljajući ugroženost srpskog naroda u Crnoj Gori i namećući se kao njegovi tobožnji zaštitnici.

Đukanović tvrdi da razumije zainteresiranost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za položaj srpske manjine u Crnoj Gori.

“Ali, u elaboraciji takve politike govorio je i o Srbima u Crnoj Gori kao dijelu jedinstvenog srpskog nacionalnog korpusa, koji bi trebao slijediti zajednicki nacionalni interes, koji se, opet logično, definira u Srbiji. A, odmah nakon toga smo mogli da čujemo i nezadovoljstvo zastupljenošću Srba u državnim organima Crne Gore”, primjećuje Đukanović.

Ističe da građani Crne Gore, bilo koje nacionalnosti da su, treba da slijede i poštuju nacionalne interese Crne Gore, a ne drugih država.

“Jer, nacionalni interesi drugih država, makar i susjednih, mogu biti vrlo suprostavljeni našim nacionalnim interesima”, ističe Đukanović i podsjeća na, kako kaže, “obnovu nezavisnosti Crne Gore, kao nacionalni interes, koji je bio suprotan nacionalnom interesu države Srbije.

Izvor: Tanjug