husein memic

Ministar Memić: Ministarstvo turizma odobrilo 182 miliona dinara za projekte u Sandžaku

176

Ministarstvo turizma Srbije uložilo 182 miliona dinara u razvoj turizma Sandžaka

Ministarstvo turizma Republike Srbije objavilo je odluku o finansiranju osam projekata za izgradnju i poboljšanje turističke infrastrukture u Sandžaku, s ukupnim budžetom od 182 miliona dinara. Ova sredstva biće podijeljena između četiri općine: Novi Pazar, Tutin, Sjenica i Priboj, čime se potvrđuje opredjeljenje države za razvoj turizma u ovom regionu.

Grad Novi Pazar dobio je najveći dio finansija, 80 miliona dinara, za realizaciju četiri ključna projekta. Ovi projekti uključuju rekonstrukciju stare hidrocentrale, drugu fazu sanacije i rekonstrukcije Kule Džephane, revitalizaciju kompleksa Petrove crkve i rekonstrukciju Mitropolije. Ističe se da će ova ulaganja doprinijeti ne samo očuvanju kulturnog i historijskog naslijeđa, već i povećanju turističke privlačnosti regiona.

Općina Tutin će iskoristiti 55 miliona dinara za unapređenje lokalne infrastrukture kroz dva projekta, dok Priboj planira revitalizaciju svoje Stare čaršije s 40 miliona dinara. Sjenica će uložiti 7 miliona dinara u uređenje centralnog gradskog parka i izgradnju dječijeg igrališta.

Husein Memić, ministar turizma u tehničkom mandatu, izrazio je očekivanje da će ova ulaganja znatno doprinijeti iskorištavanju turističkih potencijala Sandžaka, koji su do sada bili nedovoljno valorizovani. Posebno je naglašena važnost integracije Novopazarske tvrđave i Stare čaršije u jedinstven turistički kompleks, kao i značaj kontinuiranog ulaganja u turističku infrastrukturu.

Turistička organizacija Novog Pazara (TONP) već bilježi rezultate ovih ulaganja, s oko šest hiljada više posjetilaca u prošloj godini u odnosu na godinu prije, što potvrđuje uspješnost strategije razvoja turizma u regionu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *