Ministar Memić sa ministrom Matjažom Hanom: Unapređenje bilateralne saradnje u turizmu

Ministar Memić sa ministrom Matjažom Hanom: Unapređenje bilateralne saradnje u turizmu

213

Beograd, 12. jun 2024. – Ministar turizma i omladine Republike Srbije, Husein Memić, danas je imao čast da se u društvu državnog sekretara Enesa Buhića sastane sa delegacijom Republike Slovenije, koju je predvodio ministar privrede, turizma i sporta, Matjaž Han. Na sastanku su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti turizma, sa posebnim fokusom na razvoj seoskog turizma i borbu protiv sive ekonomije u ugostiteljstvu.

Ministar Memić je istakao značajan potencijal za povećanje turističkog prometa između Srbije i Slovenije. “Naš cilj je da obe zemlje postanu međusobno prioritetna tržišta za dolazak stranih gostiju. Vidimo ogromne mogućnosti za unapređenje saradnje, naročito u oblasti seoskog turizma,” rekao je Memić.

Slovenija je ostvarila značajne rezultate u razvoju seoskog turizma, što može poslužiti kao inspiracija za Srbiju koja je na putu profilisanja ruralnog turizma u konkurentan turistički proizvod. Dogovorena je razmena iskustava i primena najboljih praksi kako bi se ovaj segment turizma dodatno razvijao.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je saradnja u rešavanju problema sive ekonomije u ugostiteljstvu. Slovenija je u postupku izrade novog zakonodavnog okvira za regulisanje privatnog smeštaja, što može biti od velike pomoći Srbiji u rešavanju sličnih izazova. “Siva ekonomija je veliki problem za obe zemlje, i zajednički rad na ovom pitanju može doneti značajne benefite,” istakao je Han.

Ovaj sastanak predstavlja korak napred ka jačanju bilateralnih odnosa između Srbije i Slovenije, sa fokusom na turizam kao ključnu oblast za budući razvoj i ekonomski prosperitet.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *