MINISTARSTVO PROSVJETE: UKOLIKO ZAGAĐENJE UGROŽAVA DJECU SKRAĆENJE NASTAVE ILI OTKAZIVANJE ČASOVA

631

Direktori vrtića, osnovnih i srednjih škola imaju pravo da odluče da li će časove skratiti na 30 minuta ili u potpunosti otkazati nastavu, ukoliko stepen zagađenja vazduha ugrožava učenike, kažu iz Ministarstva prosvjete, koje je i uputilo preporuku školama i vrtićima da obrate pažnju na zagađenje vazduha.

Koja će mjera da bude primjenjena, odluka je na svakom direktoru ponaosob. Kako se navodi u zvaničnom sapoštenju, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbjednosti i zdravlja djece, učenika i zaposlenih.

 

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je potrebno “posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru, prije svega, u ranim jutarnjim i večernjim časovima”.

“Polazeći od opštih principa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom ustanova, ukazujemo da vaspitno-obrazovni odnosno obrazovno-vaspitni rad može da se ostvaruje, između ostalog, kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specifičnosti lokalne sredine”, navedeno je dopisu školama.

Dodaje se da je u slučaju izmjene školskog kalendara potrebno obavijestiti nadležnu školsku upravu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Izvor: Sandžak Danas/PP Media