Misala Pramenkovic

Misala Pramenković kritikuje Srbiju zbog stava o rezoluciji o Srebrenici

777

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji, Misala Pramenković, oštro je kritizirala kampanju državnog vrha Srbije protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i negiranja genocida, nazivajući to “korakom unazad”.

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, Pramenković je istaknula da ovaj dokument nije optužnica protiv cijelog naroda, već jasna osuda pojedinaca koji su za zločine već pravosnažno osuđeni.

Izjavila je da je za prosperitet Srbije i stabilnost cijelog Balkana ključno da priznanje i podrška rezoluciji dođu od svih zemalja u regiji, uključujući i Srbiju. “Samo priznavanjem prošlosti možemo graditi zajedničku budućnost i postići pomirenje među narodima”, rekla je Pramenković za Radio Slobodna Evropa.

Sa druge strane, srpski državni vrh tvrdi da je rezolucija o Srebrenici politička deklaracija s ciljem nametanja krivice Srbima za genocid u julu 1995. godine. Pramenković, međutim, smatra da takav narativ nije konstruktivan ni koristan za budućnost Bošnjaka, a potrebno je šire međunarodno priznanje, posebno od Srbije.

Rezolucija, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i kojom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, dobila je podršku 84 države, dok je 19 bilo protiv, a 68 uzdržano od ukupno 193 države članice UN-a.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *