VIDEO iz Istanbula koji će vas ODUŠEVITI – Miting uz hit Nade Topcagić

596

Istanbulski miting uz hit Nade Topcagić: Povezanost kultura i politike

Istanbul, Turska – U Bošnjačkoj mahali na Bayrampaşi, neobičan zvuk odjekuje među stambenim zgradama i uskim ulicama. Na mitingu organizovanom od strane gradonačelnika Istanbula, Ekrema İmamoğlua, muzički hit Nade Topcagić “Jutro je” postao je simbol jedinstva i kulturne povezanosti.

Ovaj događaj, koji je privukao pažnju kako lokalnih tako i međunarodnih medija, ističe kako politika i kultura mogu andati ruku pod ruku u izgradnji mostova među zajednicama.

Nosilac liste za opštinske izbore u Bayrampaşi, apotekar Mehmet Ličina, i kandidat opozicione CHP partije za predsednika opštine, Hasan Mutlu, prisustvovali su mitingu, pokazujući svoju podršku i razumevanje za kulturne vrijednosti i razlike Bošnjaka i Turaka u Turskoj. Ovaj gest dobija na značaju kada se uzme u obzir da su Bošnjaci, iako daleko od svoje rodne Bosne i Sandžaka, uspjeli očuvati svoj identitet kroz generacije.

Događaj poput ovog, gdje se politički skup pretvara u priliku za proslavu zajedničke kulturne baštine, govori o dubokoj svijesti turskih političara o važnosti priznavanja i poštovanja kulturnih različitosti. Miting u Bayrampaşi nije samo politički događaj; to je simbol jedinstva, tolerancije i međukulturnog dijaloga koji prevazilazi granice.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *