mitropolit jonakije

Mitropolit Joanikije: Ustoličenjem na Cetinju odbranjena je Crna Gora

53

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“, rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića demonstrantima na Cetinju, mitropolit Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspjelo.

„Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mjesto održavanja/ spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak“, poručuje mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije.

Upitan može li se „raspolućena Crna Gora“ ponovo ujediniti, ističe da „jedino Bog“ može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primjer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Mitropolit Joanikije podsjeća da unutrašnje podjele u Crnoj Gori traju vjekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orijentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

„Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji“, ocjenjuje mitropolit Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sjenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosi istovremeno „i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća“.

„Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sjenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojimo pod njim svi. Čekajući buduću pobjedu mira i ljubavi“, poručio je mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.