Mještani rožajske mjesne zajednice Biševo opet traže opštinu

651

Mještani rožajske mjesne zajednice Biševo će tokom ovog mjeseca pokrenuti potpisivanje peticije, kojom će tražiti da se Biševu vrati status Opštine.

Tim povodom, nedavno je održan skup građana sa kojeg su pozvali nadležne državne institucije da razmotre njihovu ideju, pišu Vijesti.me.

Na skupu, koji su organizovali predstavnici bratstva Redžovića, prisustvovali su građani više sela, među kojima su Bijela Crkva, Bukovica, Sinanovića Luke i druga mjesta koja su svojevremeno pripadala Opštini Biševo, koja je ukinuta 1956.

Jedan od inicijatora projekta, Mersudin Redžović, kazao je da je od ogromnog značaja ne samo za MZ Biševo, već i za ostala sela koja su svojevremeno pripadala toj opštini.

“Interesovanje za naš projekat je ogromno i naš jedini cilj je da vratimo Biševu status opštine. Smatramo da za to imamo mnogo potencijala i resursa, te da možemo opstati bez ikakve pomoći države”, rekao je Redžović, ističući da je na skupu konstatovano jedinstvo za realizaciju ovog projekta.

On je kazao da su učesnici skupa bili saglasni da je inicijativu trebalo pokrenuti mnogo ranije, jer su mještani tih prostora “žrtve nakaradne politike koju vodi vlast u Rožajama posljednjih godina”.

“Ta vlast ne čini ništa da zaustavi iseljavanje građana niti otvaraju radna mjesta. Da je sve manje stanovništva govore podaci iz OŠ ‘Milutin Ivanović’ u Biševu, koja je svojevremeno brojala na stotine đaka. Ove godine ova ustanova ima svega tri ili četiri đaka prvaka, dok ih je prošle godine bilo šest. Isto tako pojedina sela su zbog loših uslova života ostala bez oko 70 procenata stanovništva”.

Redžović je istakao da ukoliko se pod hitno ne riješi status Biševa, na tim prostorima će ostati samo starci:

“Pa ako ovo nije dovoljan znak da se reaguje, onda nam preostaje da vjerujemo da se sve radi svjesno i s razlogom, a u čijem interesu to ne znamo. Jedino što znamo je to da većina onih koji su otišli odavde ne planiraju povratak u ove krajeve upravo zbog loših uslova života”.

Redžović je kazao da u prilog tome ide podatak da su 125 porodica iz Biševa već kupile grobna mjesta širom Njemačke i drugih zemalja “što daje do znanja da se oni više nikad neće vratiti na svoja nekadašnja ognjišta”.

Istakavši da među dijasporom vlada veliko interesovanje za ovaj projekat, Redžović je naglasio da ukoliko Biševo postane opština, “svi koji imaju firme u inostranstvu spremni su da pomognu ovaj kraj i da od njega naprave kvalitetno mjesto za život, čime bi mu povratili nekadašnji sjaj”.

“Privrednici iz inostranstva sa ovih prostora su spremni da se odreknu 30 procenata svog godišnjeg kapitala i taj novac bi invenstirali na ovom prostoru”.

Sa skupa je, kako je kazao, upućena zahvalnost predsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je opredijelio sredstva za rekonstrukciju regionanog puta Rožaje – Biševo – Vuča.

Sa skupa u Biševu upućen je apel i Specijalnom tužilaštvu da ispita nelegalnu prodaju nekadašnje ZZ Biševo i ekonomije Vuča.

Izvor: Vijesti.me