Mještani Zaimovića livada prijete radikalizacijom protesta: Branićemo sami naše porodice kad država neće

Mještani Zaimovića livada prijete radikalizacijom protesta: Branićemo sami naše porodice kad država neće

878

Mersudin Međedović, čija se kuća nalazi pored fabrike je rekao da više nema čekanja i da su se stvorili uslovi da svi sa porodicama izađu ispred Opštine, jer se svakodnevno guše u prašini

Građani Zaimovića livada u gornjem dijelu Bijelog Polja radikalizovaće proteste, ukoliko se ne riješe problemi sa zagađenjem koje proizvodi fabrika ŠIK “Lim”.

Oni su, na jučerašnjem zboru, naveli da se stepen zagađenja još više povećao u posljednjih osam mjeseci, kada je ta firma pokrenula proizvodnju peleta, za koju, kako su kazali, nema nikakvu dozvolu. Kazali su da im je zdravlje ugroženo zbog dima iz te fabrike i buke koja se čuje i u ponoć.

Mersudin Međedović, čija se kuća nalazi pored fabrike je rekao da više nema čekanja i da su se stvorili uslovi da svi sa porodicama izađu ispred Opštine, jer se svakodnevno guše u prašini.

On je, kako prenosi “Euromost”, naveo da je ekološki inspektor Sejdo Đukić obavezan da odmah zaustavi proizvodnju peletare, jer nema nikakve uslove za zaštitu životne sredine.

“Đukić je u obavezi da je, dok fabrika ne ispuni sve uslove, zatvori, a ne da zajedno sa ostalim inspekcijama žmuri na sve što se dešava”, kazao je Međedović.

Suada Beganović pitala je predsjednika Opštine Petra Smolovića, da li je jedan čovek vredniji od 2.400 građana koji žive na tom mjestu i od 800 djece koja na 100 metara od fabrike pohađaju školu.

Raif Crnovršanin kazao da se čudi zašto lokalna vlast ćuti na problem građana koji žive u gornjem dijelu grada, uprkos peticiji i prijavama nadležnim inspekcijama.

“U budućem vremenu građani ovog dijela grada će radikalizovati postupke i na kraju pristupiti protestima, jer nam je to jedino ostalo. Čudno je to i zbog čega inspekcijske službe ne zaustave proces prerade drveta, zbog toga što je tamo DUP-om predviđeni poslovno-stambeni prostor, a ne proizvodni programi. Udaljenost prerade peleta je od centra grada 200 metara, pa je potpuno neshvatljivo da se do danas sve inspekcijske službe prave gluvim i pored toga što smo više puta zahtijevali da se uključe i zaustave proces proizvodnje”, kazao je Crnovršanin.

Remka Hasanović kazala je da se plaši, posebno za djecu, jer je u tom naselju desetina oboljela od karcinoma.

Ona navodi da ne može ni prozor da otvori zbog prašine. Mjesna zajednica Gornji grad planira da podnese tužbu Privrednom sudu protiv ŠIK “Lim” zbog nedozvoljenog rada i da se ova fabrika zatvori i premjesti odavde jer ona ne ispunjava ni uslove.

Nakon što podnesu tužbu, tražiće od lokalne uprave privremenu mjeru na postupak koji je pokrenuo Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj opštine, na osnovu zahtjeva ŠIK “Lim” za Elaborat na procjenu uticaja na životnu sredinu za proizvodnju peleta.

izvor vijesti