Search

“Moguće zatvaranje škola u novembru?!”

Beograd je u toku prošle nedjelje ušao u treće povećanje zaraženih korona virusom ili početak trećeg talasa i teško je vjerovati da će to da se zaustavi i vrati na ono stanje od prije nekoliko nedjelja, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaju velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

– Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim – rekao je Kon na TV Pink.

Napomenuo je da sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dvije nedjelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cijele Srbije.

Objasnio je da je to ono što nas očekuje u prirodnom toku, a da od sprovođenja preventivnih mjera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo.

Kon je rekao da ćemo danas vjerovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to zbog toga što se subotom i nedjeljom manje pacijenata javlja na testiranje.

– Pravi brojevi će stići tek od utorka – kaže Kon i navodi da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mjere koje se odnose na nošenje zaštitnih maksi, držanje distance i higijenu ruku.

Naveo je da smo u situaciji gdje počinje da vri u čitavoj Evropi i da se približavamo zimi kad je prenošenje svih virusa dominantno, a da smo u problemu ako u ovom trenutku ne razumjemo značaj preventivnih mjera.

Kon kaže da ako inport virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki, tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za oboljevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

Napomenuo je da su u ovom trenutku možda bitniji ti veliki kolektivi sa više hiljada zaposlenih, jer se stiče utisak da se ne sprovode mjere, pa je važno posebno obratiti pažnju na transport radnika, budući da je to ranije bio najčešći način prenosa korona virusa.

Upitan o lijeku Remdesivir, koji se koristi u borbi protiv kovida-19, a koji je od danas dostupan pacijentima u Srbiji, Kon kaže da je stav infektologa da se u medijima ne priča o efektima liječenja.

On je rekao da je sada već dolazi deseti protokol u liječenju i da se neprekidno usavršava taj složeni način liječenja koji se preporučuje.

Izvor: Blic
One thought on ““Moguće zatvaranje škola u novembru?!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.