Mora se ispitati da li postoji veza između Brentona i srpskih ekstremista iz Srbije i RS-a

773

 

Brenton Tarant, jedan od terorista koji je na Novom Zelandu u džamiji ubio 49 muslimana, a 48 teško ranio, dok se spremao za krvavi pir, slušao je pjesmu “Karadžiću vodi Srbe svoje”. Mnogi ističu kako je zastrašujuće to što je Tarant, bio inspirisan četničkim pjesmama i srpskim nacionalizmom. Analitičari poručuju da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

Osim slušanja pjesme o Karadžiću, Brenton je teroristički napad posvetio poznatim srpskim zločincima čija imena je ispisao na okvirima za municiju i na oružju. Jasno je da on to nije mogao sam naučiti.

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Zoran Dragišić kaže da teroristički napad koji se dogodio na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst.

Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

– Naši organi bezbjednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti – poručio je on.

Izvor Saff