Muamer Zukorlić: Nudili nam, ali nećemo u vlast u Novom Pazaru

979

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić izjavio je danas da je ta stranka imala ponudu da bude dio vlasti sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i Srpskom naprednom strankom (SNS) u Novom Pazaru, ali da su to odbili.

On je na konferenciji za novinare istakao da su SDP i SNS u Novom Pazaru “neprihvatljivi partneri jer vladaju tim gradom 12 godina zbog čega su ključni krivci za najgore stanje”.

“Naš ulazak u vlast bi rehabilitovao taj korumpiran i kriminalizovan režim za sve ono što su uradili. Nismo htjeli da budemo dio vladajuće većine i zbog onoga što su uradili u poslednja tri mjeseca. Nećemo sa onima koji žele da vladaju na 300 i više mrtvih. Sa takvima se drugačije razgovara i obračunava”, poručio je Zukorlić.

Lider SPP je kazao da su bili zainteresovani za učešće u vlasti u Tutinu i smjenu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ali da je “SNS to onemogućila, spasivši Sulejmana Ugljanina”. On je kazao da još uvek nisu odustali od preformulisanja vlasti u toj opštini.

“Sjenica je prva opština u kojoj nisu na vlasti SDA Sandžaka ili SDP i to predstavlja novu stranicu historije Sandžaka i prvi vesnik promjena. Stranka pravde i pomirenja je dobila najviše odbornika u lokalnim parlamentima sandžačkih gradova, imamo najviše poslanika u Skupštini Srbije, naše vrijeme dolazi, a njihovo polako prolazi”, istakao je Zukorlić.

On je dodao da su naprednjaci “mudro uzeli u vlast” sve bošnajčke stranke u Priboju, a da SPP u Prijepolju nije dio vladajuće većine jer nisu htjeli u koaliciju sa SNS-om i SDP-om u Novom Pazaru.

Zukorlić je kazao da je njegova stranka učestvovala u pregovorima sa SDA Sandžaka o uspostavljanju bošnjačkog jedinstva iako su, kako je rekao, “bili svjesni da do dogovora neće doći”.

“Sama ideja sporazuma je bila neiskrena i bila je namijenjena da spriječi Ugljaninov debakl i gubitak vlasti u Tutinu i Sjenici. Njegova priča o statusu Sandžaka i Bošnjaka je prevara, Ugljanin to ne želi da riješava već to pitanje koristi za talasanje javnosti i za svoje dnevnopolitičke potrebe”, rekao je Zukorlić.

Predsjednik SPP najavio je da će se odazvati drugom pozivu za konsultacije o formiranju nove vlade Srbije napominjući da imaju “jasne donje crte ispod kojih neće ići, kao i da će biti ozbiljna vlast ili ozbiljna opozicija”.

Na naše pitanje “da li je donja crta ministarsko mjesto”, Zukorlić je odgovorio potvrdno, ali i da nije samo to.

“Tražimo aerodorom u Sandžaku, povezivanje Novog Pazara sa Beogradom i Sarajevom autoputem, izgradnju gasovoda i pruge od Bistrice do Raške. Tu su i određeni ekonomski projekti, kao i zahtjevi za prekomponovanje uticaja u državnim ustanovama u Sandžaku”, naveo je Zukorlić.

On je naglasio da SPP ne stoji iza zahtjeva ljekara specijalista za smjenu vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegovih saradnika, ali da ih podržava i pozvao rukovodstvo te zdravstvene ustanove da “ne progoni lekare jer će se onda i oni priključiti protestima, iako im to nije želja”.

Zukorlić je pozvao nadležne organe da rasvijetle i procesuiraju osobe koje su zapalile vikendicu vršioca dužnosti direktora Doma za smeštaj lica sa smijetnjama u razvoju u Tutinu Omera Đondića i napale direktora Televizije Sandžak Salahudina Fetića.

Izvor Sandžak Danas /Radio Sto Plus

Foto Radio Sto Plus
One thought on “Muamer Zukorlić: Nudili nam, ali nećemo u vlast u Novom Pazaru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.