Muftija hrvatski: “Nismo pozvali predstavnike Rijaseta Srbije, sami su došli.”

Muftija hrvatski: “Nismo pozvali predstavnike Rijaseta Srbije, sami su došli.”

648

Dana 4. 2. 2020. godine bio je skup vjerskih zajednica u organizaciji mešihata u Hrvatskoj koji pripada Rijasetu BiH. Prisustvovali su i predstavnici obje islamske zajednice iz Srbije, o čemu smo mi izvjestili na osnovu fotografija koje su se našle na zvaničnim sajtovima obje islamske zajednice. Povodom ove novonastale situacije SANA press je prenijela demant muftije Hasanovića koji prenosimo u cjelosti:

Povodom insinuacija pojedinih sandžačkih portal-medija o navodnoj promjeni kursa Islamske zajednice u Hrvatskoj u odnosima prema Islamskoj zajednici u Srbiji – zbog navodnog pozivanja predstavnika parazajednice Adema Zilkića na međunarodnu konferenciju “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu” koja se u Zagrebu održava jučer i danas u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetske islamske lige Rabite, kontakirali smo Muftiju zagrebačkog i predsjednika Islamske zajednice u hrvatskoj dr. Aziza Hasanovića, koji je apsolutno demantovao navode medija.”

„Nismo pozvali nikakve predstavnike te paravjerske zajednice koja sebe naziva Islamskom zajednicom Srbije. Pozvali smo samo legalne i legitimne predstavnike Islamske zajednice u Srbiji, i oni po našem pozivu prisustvuju i učestvuju na konferenciji. Za nas nikada nije bilo niti će biti dileme – za nas u Sandžaku i Srbiji postoji jedna jedinstvena Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Za nas ne postoji ništa drugo, niti će ikada postojati“ – poručio je u telefonskom razgovoru Muftija Hasanović i dodao da prvi put čuje da su uopće došli na konferenciju, te da je iznenađen natpisima sandžačkih medija.

Na pitanje kako su onda došli na konferenciju, obzirom da su na društvenim mrežama se pojavile fotografije njihovog prisustva na konferenciji, Muftija Hasanović je kazao da ne zna uopće, da je od nas prvobitno i saznao da su uopće tu, nije mu poznato bilo, a kako su dospjeli – da li su bili na proputovanju, ili su iskoristili svoje slučajno prisustvo u hotelu, gdje se održavala koneferencija, pa su ušli i zloupotrijebili svoje prisustvo ili je nešto treće u pitanju. „Ono što je sigurno“, zaključuje Muftija Hasanović, „jeste da nisu pozvani, i sa naše strane nikada neće biti“.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *