“Musliman sam ali neću dozvoliti da crkve pretvore u skladišta, a džamije u banke”-Dženan potresao Crnu Goru

626

Video sa porukom Dženana Kolića, poslanika Demokratske Crne Gore, u kojoj on kaže da je musliman, ali da neće dozvoliti da crkve i katedrale budu pretvorene u skladišta cigareta, a džamija u banku Aca Ðukanovića, prešao je milion pregleda na društvenim mrežama.

Video sa porukom Dženana Kolića, poslanika Demokratske Crne Gore, u kojoj on kaže da je musliman, ali da neće dozvoliti da crkve i katedrale budu pretvorene u skladišta cigareta, a džamija banku Aca Ðukanovića, prešao je milion pregleda na društvenim mrežama.

Demokratska Crna Gora je jedna od najglasnijih u svojim zahtjevima da vlada povuče Prijedlog zakona o vjeroispovesti, jer se njime dijeli ionako već duboko podijeljena država, a Kolić poručuje da je musliman, vjerom i nacijom, ali da ne da na braću hrišćane i, kako ističe, ništa mu zbog toga ne mogu.

Podgoričke Vijesti pišu da je Dženan, prije svega, održao moralnu lekciju svima u Crnoj Gori, podsjetivši i produbivši nadu da na prostorima te države i danas, još, stanuje duh Marka Miljanova, Ivana Crnojevića i Skender Bega, ali i etika merhameta, koju je iskovala islamska zajednica kroz primjere milosrđa i velikodušnosti ili, iz bliže prošlosti – lijepi duh i primjer Srđana Aleksića, čije ime nosi i jedan od podgoričkih bulevara, što bi, valjda, trebalo da znači da do vrijednosti koje on personifikuje, i danas držimo.

“Hazirov i Zumretin sin, Minin suprug, Selmin brat, Ðorđev najbolji drug, Momov, Zdenkin, Albinov i Štjefanov kolega i prijatelj, nekadašnji Mijuškov saigrač u fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore, diplomirani inženjer arhitekture, Musliman, i vjerom, i nacijom, bjelopoljski gimnazijalac, poslanik Demokratske Crne Gore…”, u najkraćim crtama je Dženan Kolić.

Njegova poruka je šerovana gotovo 3000 puta širom regiona, 2000 puta komentarisana i lajkovana od preko 17.000 korisnika društvene mreže Fejsbuk.

Šta je to u Dženanovoj izjavi naišlo na toliki odjek, ne samo u Crnoj Gori, već u cijelom regionu? Šta je to u njegovim riječima što smo svi mi osjetili sebi bliskim i prijemčivim?

Dženan je, prije svega, piše ovaj podgorički dnevnik, održao moralnu lekciju svima u Crnoj Gori.

Dženan Kolić je probudio nadu da nismo zaboravili ko smo iako se, kako se navodi, medijska mašinerija DPS-a i njoj pripadajuća, analitičarska mafija zdušno trude da posvađaju brata sa bratom, komšiju sa komšijom, da raspire međunacionalnu i međukonfesionalnu mržnju u Crnoj Gori.

Dobar glas se daleko čuje, a zao još dalje, pa nosioci vlasti imaju startnu prednost koja se sastoji od više predajnika, ali Dženan Kolić je uspio i to da anulira.

“Čuvajući Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čuvamo Husein-pašinu džamiju u Pljevljima, čuvajući Hram svetog Vladimira u Baru, čuvamo Osmanagića džamiju u Podgorici, čuvajući Manastir Ostrog u Danilovgradu, čuvamo Hadži-Ismailovu džamiju u Nikšiću, čuvajući manastir Moraču u Kolašinu, čuvamo katedralu Svetog Tripuna u Kotoru, čuvajući objekte svih konfesija i svih naroda, čuvamo i sami sebe. Čuvajmo jedni druge, bez obzira na vjeru ili naciju. Braća smo bili, braća moramo ostati”, poručio je Dženan Kolić u poruci koja je obišla region.

Raširila se jer su je svi ljudi na našim prostorima osjetili kao sebi blisku, prijemčivu i nadasve ljudsku. Lako im je bilo sa njom da se poistovjete.

Među reakcijama na Dženanovu izjavu pojavio se i komentar njegovog saigrača iz fudbalskih dana, Mijuška Bojovića, sa početka priče, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk ostavio komentar sljedeće sadržine:

“Srećan sam što čitam i slušam ovakve govore od onog dječaka i druga koji mi je bio protivnik na fudbalskom terenu u mlađim kategorijama, a često saigrač u reprezentaciji, takođe – u mlađim kategorijama. Srećan sam što mogu da kažem: ”Ja poznajem ovoga čovjeka i znam da misli sve tako kako kaže“.

Dženan se, pišu Vijesti, pobunio protiv otimanja drugima, jer zna da se oni koji danas otimaju jednima time neće zasititi, nego će sutra otimati i drugima.

Zato je, povodom prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovesti, poručio:

“Dogovor kuću gradi, a svađa je razgrađuje. Crna Gora je dom svih nas, zato je država dužna da se dogovori sa svima, a zakon mora biti proizvod saglasja sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori. Onaj zakon koji nije prihvatljiv za jednu crkvu ili vjersku zajednicu, nije prihvatljiv ni za mene kao Muslimana, ni za Albina kao Bošnjaka, ni za Vladimira kao Srbina, ni za Vilsona kao katolika, ni za Zdenku kao Crnogorku, niti za sve nas u Demokratskoj Crnoj Gori, a ima nas svih vjera i svih nacija. Ne damo da otimaju bilo šta i bilo kome, jer ako to dozvolimo, danas će oteti njima, a sutra nama“.

Naveo je i da je DPS vlast udarila na hramove, katedrale i džamije, udarila je i na Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, i na Husein-pašinu džamiju u Pljevljima, i na katedralu Svetog Tripuna u Kotoru, ali udarila je i na ono najsvetije – hram ljubavi i zajedništva koji je, u Crnoj Gori, među braćom, među različitim nacijama i konfesijama oduvijek postojao.

Vijesti pišu da je Dženan Kolić prepoznao namjeru DPS-a za gaženjem svih svetinja u Crnoj Gori kako bi uspostavio novu religiju čiji se najautentičniji prikaz može vidjeti na onoj poznatoj fotografiji gdje grupa „vjernika“ u sladostrasnom zanosu miluje sliku Mila Ðukanovića.

Prozreo je , kažu, Kolić namjeru da se Hram Hristovog vaskrsenja pretvori u magacin za pakete švercovanih cigareta, Husein-pašina džamija u banku Aca Ðukanovića, a katedrala Svetog Tripuna u Kotoru u međunarodno skladište narkotika.

“Prozreo ih je i rekao im je ”ne”. I pozvao i vas da im još jače kažete ”ne””, zaključio je podgorički dnevnik.