Muslimani Zemun Polja i treći ramazan dočekali u srušenoj džamiji

772

Emin Sadri Zejnulahu, imam džemata Zemun Polja kod Beograda, na svom Facebook profilu podijelio je fotografije s prve teravije ovog ramazana. Zejnulahu je napisao: “Potreban nam je veći prostor da možemo pristojno Boga moliti.”

Ovo je privremeni prostor u imamovoj kući, gdje vjernici Zemuin Polja klanjaju teraviju. Njima je prvog dana ramazana 2017. godine, u noći između 25. i 26. maja, u 3 sata ujutro srušen mesdžid, koji oni nazivaju džamijom.

Te kišovite noći u Zemun Polje su došli bageri i, uz podršku jakih policijskih snaga i žandarmerije, koji su blokirali naselje u tri prstena, srušili objekt. Srušeni su sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine bez dozvole. Radovi su više puta zaustavljani, ali i nastavljani bez dozvole. Akcija rušenja trajala je dva sata. Neposredno nakon toga lokalne vlasti saopćile su da će se sastati s predstavnicima džemata, prije svih s imamom Eminom Sadrijem Zejnulahijem. Sastanak nije održan, pa je i drugi ramazan dočekan na ruševinama, prenosi Avaz.ba.

Ni treću godino do sastanka s općinskim vlastima nije došlo, pa će muslimani Zemun Polja i ove godine teravih–namaz obavljati na ulici.

izvor orizarenews