Na adresu Mešihata Islamske zajednice stiglo pismo prijetnje

597

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog posljednjih dešavanja i prijetnji upućenih muslimanima u Srbiji, od kojih je slanje metka na adresu Islamske zajednice posljednji događaj u nizu.

Mešihat u saopćenju podsjeća da je 4. novembra na adresu Islamske zajednice u Srbiji, Ulica Gradska 1 u Novom Pazaru, u zatvorenoj poštanskoj koverti poslat pištoljski metak od strane pošiljaoca Đorđa Petrovića, Ulica Svetog Cara Lazara 3 iz Orašca, sa utisnutim poštanskim pečatom iz Beograda od 31. oktobra 2019. godine.

Foto: Mešihat IZuS

Ovaj događaj, kako je se navodi, predstavlja direktnu prijetnju i jasnu poruku muslimanima da nisu poželjni u Srbiji, te da je više nego jasna i opravdana zabrinutost i potreba osude ovog događaja.

“Iako je zadnji slučaj prijavljen Policijskoj upravi Novi Pazar, uz zahtjev da se poduzmu sve mjere kako bi se vinovnik još jedne u nizu prijetnji Islamskoj zajednici priveo pred lice pravde, od najviših državnih organa, predsjednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova zahtijevamo da svojim autoritetom Islamskoj zajednici i njenim članovima – pripadnicima islama pruže potrebnu zaštitu, te uvjerenje da je zemlja Srbija i njihova domovina u kojoj mogu živjeti i osjećati se slobodno u duhu svoje vjere i kulture, bez straha za svoj život i bezbjednost, te život i sigurnost članova svojih porodica. Očekujući reakciju i konkretne korake nadležnih državnih organa u cilju pronalaženja i kažnjavanja odgovornih osoba, pripadnicima islama u državi Srbiji poručujemo da održe prisebnost i ne odgovaraju na provokacije, te da Islamska zajednica budno prati i analizira sve događaje”, kaže se u saopćenju.

Foto: Mešihat IZuS

Mešihat podsjeća i na ranije prijetnje, odnosno na četničko orgijanje pripadnika Udruženja “Kraljevina Srbija”, kada je su 20. oktobra 2019. godine na Četničkom saboru u selu Riljac kod Trstenika, pred lokalnom pravoslavnom crkvom, uz prisustvo i blagoslov njenog sveštenika, uz gusle upućene najgnusnije riječi mržnje muslimanima Novog Pazara, poput „kad četničko grlo jekne, u Pazaru bula strekne…“, te „Hajrudine možeš li slanine, kad ti četnik sa tavana skine…“, uz veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića, odgovornog za genocid nad muslimanima Bošnjacima.

Također, dodaje se i činjenica da je Kragujevac nedavno jednu ulicu nazvao po četničkom vođi Dragoljubu Mihajloviću.

Izvor: RTV BIR