Na današnji dan, pre 24 godine, dogodila se najveća krađa u istoriji /VIDEO/

1171

Na današnji dan pre 24 godine dogodio se najveći skandal u istoriji HNL-a. Kroacija iz Zagreba osvojila je titulu 1999. godine, ali po mnogima moralni šampion je bila Rijeka, kojoj je u 88. minutu prethodnog kola protiv Osijeka poništen gol pred više od 25.000 gledalaca.

Rijeka je odlučivala sama o sebi

Rijeka je 26. maja 1999. imala sve u svojim rukama: bod prednosti nad Dinamom, odnosno ondašnjom Tuđmanovom Hrvatskom, i meč na prepunoj Kantridi protiv Osijeka, koji nije bio interesantan rezultatski. U meču koji će se zauvek pamtiti po poništenom pogotku Hasančića za titulu, Osijek je poveo u 42. minutu golom Stanka Bubala, a Rijeka je izjednačila u 54. iz sumnjivog penala Igora Muse.

Krečkov ofsajd za istoriju

Ni spiker HRT-a Stjepan Balog čitav minut nije shvatio da je Supraha dosudio penal za domaće nakon što je Ivo Ergović uhvatio Musu za ruku, koji je pao kao pokošen. Dva minuta pre kraja centrirao je Barnabas Štipanović, a Admir Hasančić odbio loptu u gol, za erupciju oduševljenja na prepunoj Kantridi.

Ali slavlje je potrajalo svega nekoliko sekundi jer je linijski sudac Zoran Krečak podigao zastavu i označio ofsajd, što je značilo da je ostalo 1:1 i da je Kroacija prvak Hrvatske. Nakon šokantnog ishoda, igrači Rijeke su u suzama pali na teren, a sudije utakmice policija je ispratila sa terena na Kantridi.

Krečak: Sudio sam šta sam video

– Toliko je pričano o 1999. godini, ali malo je tačno. Nije tačno da su svi šampionati fingirani od kada je Marković na čelu. Katuša se lati bez veze, bez ikakvog osnova. Svako bi to sudio. “Beli dres je bio u šesnaestercu, a to je dres Rijeke, iza crvenog Osječana. Ja sam procenio šta sam video – rekao je Krečak za hrvatski Indek 2006. godine.

Kasnije ga je tehnologija demantovala. Naknadnom video analizom u studiju HRT-a 2009. godine utvrđeno je da Hasančić nije bio u ofsajdu i da je Krečak pogriješio.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *