UNIVERZITET U NOVOM PAZARU

Na DUNP sve više „zuluma i nepravde“: Ugrožena akreditacija za srpski jezik, ekonomiju i pravo

427

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) tenzije ne prestaju. Problemi koji su se godinama gomilali sada su dostigli vrhunac. Nezadovoljstvo među profesorima, zaposlenicima i studentima kulminiralo je nedavnim štrajkom upozorenja, organiziranim od strane sindikata “Nezavisnost”. S druge strane, Rektorski kolegij odbija sve optužbe, tvrdeći da su neosnovane.

U središtu ove univerzitetske oluje su tri departmana – Pravo, Ekonomija i Srpski jezik i književnost – koji su prije godinu dana izgubili svoju akreditaciju. Ova situacija potaknula je ozbiljne rasprave o kvaliteti obrazovanja i upravljačkim sposobnostima na DUNP-u.

Situacija je dodatno pogoršana kada su izgledi za obnovu akreditacije ovih programa postali neizvjesni. Profesori Senad Ganić i Semir Vehapi, predstavnici sindikata “Nezavisnost”, oštro kritiziraju upravljačke odluke koje su, kako tvrde, doprinijele trenutnom stanju. “Maltretiranje članova sindikata i ignoriranje potreba departmana samo su vrh ledenog brijega”, ističe Ganić. Vehapi dodaje: “Kadrovske politike spriječavaju napredovanje i angažiranje potrebnih kadrova, što je dovelo do katastrofalnog gubitka akreditacije.”

Interesi studenata i obrazovni standardi moraju biti prioritet, ali na DUNP-u, čini se, prevladavaju drugi interesi. Zapošljavanje na osnovu stranačke pripadnosti, bez adekvatnih kvalifikacija, dugogodišnji je problem koji otežava napredak i dovodi do sukoba unutar samog univerziteta.

Zašto država ne intervenira efikasnije? Odsustvo ozbiljne reakcije i angažmana nadležnih može samo dodatno potkopati kredibilitet i funkcionalnost DUNP-a. Ako se hitno ne poduzmu koraci za rješavanje ovih pitanja, studenti i profesori će nastaviti trpjeti posljedice neefikasnog sistema koji ne samo da kompromitira njihovu budućnost, već i ugled obrazovanja u Srbiji.

Univerzitet treba biti mjesto stjecanja znanja i razvoja sposobnosti, a ne arena za političke igre i personalne sukobe. Vrijeme je da se glas razuma i integriteta pojača, da se zaštiti pravo studenata na kvalitetno obrazovanje i da se na DUNP-u uspostavi red koji će omogućiti svim sudionicima da se posvete svojoj primarnoj misiji – obrazovanju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *