Na Novi Pazar i cijeli Sandžak baca se sjena radikalizma: Policijski pretresi i istraga nakon napada

Na Novi Pazar i cijeli Sandžak baca se sjena radikalizma: Policijski pretresi i istraga nakon napada

2135

Novi Pazar, 1. juli 2024. – Nakon napada na žandarma ispred izraelske ambasade, policija je sprovela obimne pretrese u Novom Pazaru, gdje je napadač živio. Situacija u gradu je sada mirna, ali smanjen je i prisustvo policije nakon završetka pretresa stana. Uprkos tome, grad se ponovo pominje kao centar ekstremista.

Tokom akcije, policija je pretražila više lokacija i privela nekoliko osoba na informativni razgovor koje bi mogle biti povezane sa napadačem. Najavljeno je da će se nastaviti sa širokom istragom na širem području Novog Pazara.

Građani Novog Pazara imaju različita mišljenja o većem prisustvu policije u gradu posljednjih dana:

„Pa to je, ne znam, čini mi se pretjerivanje.. neka glupost. Jer to, na primjer, oni to povezuju sa islamom, islamski terorizam, a u stvari u islamu ne postoji terorizam. To je neka propaganda i ono što kažu – u svakom žitu ima neki kukolj,“ rekao je jedan od anketiranih građana.

„Nisam primijetila apsolutno ništa više,“ dodala je jedna stanovnica.

„Tu se razne priče čuju. Te ovako, te onako. Biće ovako, biće onako i što se tiče mene ja ne mogu da znam nikakvu razliku,“ rekao je drugi građanin.

Posljednjih 15 godina, Novi Pazar i okolina su se više puta pominjali kao centar vehabija.

Politički analitičar iz Novog Pazara, Teo Taraniš, izjavio je za N1 da su lokalna, ali i islamske zajednice iznenađene nakon ranjavanja žandarma.

„Iznenađeni su jer se ovog puta još jednom na Novi Pazar i cijeli Sandžak baca sjena radikalizma i potencijala za ekstremizam koji ovdje očito i dalje postoji. Uprkos tome što smo u zadnjih šest, sedam godina imali stabilnu situaciju,“ rekao je Taraniš.

Taraniš je također istakao da se cijeli incident odnosi na napad na izraelsku ambasadu. On smatra da je od početka sukoba u Gazi, stvorena slika sa tendencijom da se problem rješava iz Novog Pazara.

„U takvoj atmosferi je čovjek koji je došao iz Mladenovca indoktriniran vjerskim elementima podlegao toj euforiji da bi neko odavde mogao da napravi nešto i napadne ambasadu Izraela u Beogradu i na taj način utiče na rješavanje sukoba u Palestini,“ kazao je Taraniš.

Podsjećamo, grupa vehabija osuđena je 2009. godine u Beogradu zbog terorizma, nakon što je policija pronašla veću količinu oružja i municije u okolini Novog Pazara. Kada je izbio rat u Siriji, iz ovog dijela Srbije je regrutovan najveći broj plaćenika, i svi su bili ekstremni sljedbenici vehabizma. Pogledajte video snimak ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *