Nagrada “Amir Dautović” uručena novinarki Ameli Bajrović

304

Novi Pazar – Na svečanosti održanoj u Kulturnom centru Novi Pazar, prestižna nagrada “Amir Dautović” dodeljena je Ameli Bajrović, dugogodišnjoj novinarki i urednici na portalu “Free media”. Nagrada, koja nosi ime poznatog profesora bosanskog jezika i književnosti Amira Dautovića, dodeljuje se pojedincima koji se istaknu u promociji multikulturalnosti i profesionalizmu u novinarstvu.

Amela Bajrović, čiji je rad u novinarstvu prepoznat i nagrađen plaketom i novčanim iznosom od 45 hiljada dinara, izrazila je svoje iznenađenje i zadovoljstvo prilikom primanja nagrade. “Misao mi je bila da se takve nagrade obično daju pred penziju, ali sam shvatila da mi je ovo samo još jedan podstrek da nastavim sa svojim radom”, izjavila je Bajrović.

Njen doprinos novinarstvu kroz 26 godina karijere obuhvata pravovremeno i objektivno izveštavanje o važnim događajima, sa posebnim fokusom na priče o običnim ljudima i promociju kulture suživota. Bajrovićeva se nije ustručavala kritikovati društvene anomalije, ali je isto tako bila spremna istaknuti pozitivne primere, čime je demonstrirala ulogu novinara kao korektora vlasti i glasa naroda.

Tročlani žiri, sastavljen od dr Mensura Zukorlića, dr Redžepa Škrijelja i Armina Šaljića, jednoglasno je odlučio da nagrada za ovu godinu pripadne Bajrović za njen doprinos afirmaciji multikulturalnosti i profesionalizmu u novinarstvu.

Ova nagrada, ustanovljena 2017. godine, služi kao podsjetnik na važnost kulture, obrazovanja, nauke i novinarstva u promociji suživota i predstavljanju Novog Pazara. Amela Bajrović pridružuje se renomiranom društvu prethodnih dobitnika, potvrđujući svoje mjesto kao jedan od stubova profesionalizma u novinarskoj zajednici.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.