Najavljena inauguracija reisa Halitovića, Mešihat IZuS negoduje: “To je farsa i predstava za javnost”

949

NOVI PAZAR – U susret najavljenoj inauguraciji Senada Halitovića na mesto reisa Islamske zajednice Srbije, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava duboko nezadovoljstvo, opisujući događaj kao “farsu i običnu predstavu za javnost”. Planirana ceremonija, zakazana za 2. mart 2024. godine u novopazarskoj Stambol džamiji, izazvala je kontroverze unutar muslimanske zajednice.

Mešihat upozorava na “negativne posljedice ovog događaja”, naglašavajući da ovakvi koraci doprinose daljem razjedinjavanju umesto rješavanja postojećih problema i promocije jedinstva među muslimanima. Saopćenjem pozivaju vjernike da se suzdrže od davanja podrške aktivnostima koje “nanose štetu islamu i muslimanima u Sandžaku i Srbiji”.

U saopćenju se posebno apeluje na imame i džematlije koji su se nakon 2007. godine distancirali od legalne Islamske zajednice, potičući ih da prepoznaju štetnost vaninstitucionalnog djelovanja. Mešihat ih poziva da se vrate pod okrilje jedinstvene Islamske zajednice, kako bi se zajedničkim snagama, poštujući propise i normative, ojačala zajednica i efikasnije rješavali predstojeći izazovi.

Naglašavajući važnost zajedništva i poštovanja institucionalnih procedura, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ističe kako je ključno raditi na jačanju stabilnosti i doprinositi boljoj budućnosti kako za državu, tako i za njene građane.

S druge strane, Rijaset Islamske zajednice Srbije stoji čvrsto iza svoje odluke o inauguraciji, podsećajući da je Menšura, historijska povelja koja se dodeljuje poglavarima Islamske zajednice Srbije od 1868. godine, simbol kontinuiteta i poštovanja tradicije. Ceremonija uručenja Menšure planirana je u 12:30 časova, obećavajući da će ovaj događaj biti značajan korak za Islamsku zajednicu u Srbiji.

Dok se pripreme za inauguraciju nastavljaju, oči javnosti uprte su u Novi Pazar, gde će se odviti događaj koji ne samo da obeležava novo poglavlje za Islamsku zajednicu Srbije, već i testira jedinstvo i snagu muslimanske zajednice u ovim turbulentnim vremenima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *