Njemacka-ekonomija-inflacija

Najveći pad standarda u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata: Energija i inflacija smanjuju plate

399

REDAKCIJA SANDŽAK DANAS

Njemačka, poznata kao evropski ekonomski gigant, suočava se sa svojim najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata. Dva bivša ekonomska savjetnika njemačke vlade upozoravaju da je energetska kriza, pokrenuta ruskom invazijom na Ukrajinu, dovela do značajnog pada životnog standarda. Ovaj pad je uporediv sa finansijskom krizom iz 2008. godine, što ukazuje na to da Njemačka možda ulazi u period ozbiljne ekonomske nesigurnosti.

Pad proizvodnje i rastući troškovi energije uticali su na plate, koje su se 2022. godine srozale najviše od 1950-ih. Ekonomski stručnjaci predviđaju da bi naredna decenija mogla biti “izgubljena decenija” za Njemačku, što bi moglo podstaći rast popularnosti krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Međunarodni monetarni fond (MMF) izdaje crne prognoze za njemački ekonomski rast u 2024. i 2025. godini, predviđajući da će biti niži od većine naprednih ekonomija, osim Argentine. Uporedne analize plata ukazuju na to da, uprkos globalnoj krizi, Njemačka i dalje zadržava relativno visok standard u odnosu na svjetski prosjek.

Sektor finansijskih usluga i IKT sektora predvode po visini plata, dok poljoprivreda i ugostiteljstvo ostaju na dnu skale. Razlike u platama takođe se primetno odražavaju između muškaraca i žena, kao i između istočnih i zapadnih dijelova Njemačke, pri čemu istočne savezne pokrajine zaostaju.

U poređenju sa ostatkom Evrope, Njemačka se nalazi na devetom mjestu po visini neto prihoda, iza zemalja poput Irske i Austrije, ali i dalje daleko ispred mnogih evropskih zemalja, uključujući Španiju i Ukrajinu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *