Nakon 56 godina: Elektroprivreda Crne Gore iseljava iz džamije u Pljevljima!

309

Redakcija portala „PV Informer“ je u razgovoru sa Nikolom Rovčaninom, izvršnim direktorom EPCG dobila informaciju da će u najskorijem roku preseliti službu naplate električne energije na novu lokaciju, a da će najvjerovatnije te prostorije biti i dalje u dijelu naselja Jalija, jer su Pljevljaci naučili da u tom dijelu grada izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju. U Pljevjima bi se preseljenjem prostorija Službe za naplatu električne energije stekao jedan od uslova da se prostor na kojem se nekada nalazila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

U zvaničnom pisanom obraćanju Redakciji portala „PV Informer“ Nikola Rovčanin, Izvršni direktor EPCG je naveo:

“Elektroprivreda Crne Gore izražava spremnost da u najkraćem roku pokrene proceduru nabavke drugog objekta na adekvatnoj lokaciji s tim da bi objekat koji koristi ispraznila od lica i stvari i premjestila ih na drugu lokaciju. Ovo nije posledica poslednjih medijskih navoda, već sam u prvoj nedelji nakon što sam stupio na ovu funkciju, razgovarao sa izvršnim rukovodiocem funkcionalne cjeline „Snabdijevanje“ i to u skladu sa projektom dislokacije svih spornih objekata na prostoru Crne Gore. Ovaj objekat u Pljevljima se nalazi u vlasništvu „Cedis-a“ a koristi ga Elektroprivreda Crne Gore i nakon što mi nađemo novu lokaciju, očekujem, a u neposrednom razgovoru mi je potvrđena i spremnost „Cedis-a“ da uđe u pregovore zajedno sa Opštinom Pljevlja, Islamskom zajednicom, a imajući u vidu mišljenje Ministarstva prosvjete, nauke i kulture o istorijskom značaju ovog objekta, pokrenutoj elektronskoj peticiji i očekivanjima pljevaljske javnosti, da se konačno i ovo pitanje riješi na dobrobit svih strana. Cjelokupan postupak sprovešće se u skladu za zakonima i propisima Crne Gore“.

Redakciju portala je kontaktirao i Ferid Osmanagić, imam Husein pašine džamije iz Pljevalja, koji je u njegovo ime i ime Odbora Islamske zajednice u Pljevljima izrazio zahvalnost Nikoli Rovčaninu na svemu što čini da se prostor Hadži Hasan džamije vrati Islamskoj zajednici Crne Gore. Istovremeno navodi da se nada da će biti prilike da mu se i lično zahvali. Takođe je iskazao i veliku zahvalnost Redakciji portala „PV Informer“ koja je od samog početka sa više tekstova animirala javnost o potrebi vraćanja prostora Hadzi Hasan dzamije, Islamskoj zajednici Crne Gore.

Denijal Geljić predsjednik NVO „Husein Paša-Pljevlja“ je dostavio informaciju Redakciji portala da je za samo 4 dana već prikupljeno skoro 900 potpisa peticije od potrebnih 3.000 potpisa. On apeluje na sve građane Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, da potpišu peticiju i da se ono što prema ovozemaljskim i božijim pravilima, a što je oteto, vrati onima kojima to pripada. Vlasnik portala „PV Informer“,glavni urednik i svi u redakciji portala su već potpisali peticiju i taj lijepi gest neće biti zaboravljen od ove nevladine organizacije.

Najbolji primjer bahatog i necivilizacijskog ponašanja u Pljevljima prije mnogo decenija, tadašnjih vlastodržaca prema vjerskim svetinjama, pa i njihovog odnosa prema svetinjama muslimanskog stanovništva je Hadži Hasan džamija na Jaliji koja je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine. Od džamije je ostala minara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara. Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno. Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja vjerskih zajednica i zatiranje vjerskih objekata.

Prije nekoliko dana Redakciji portala „PV Informer“ je stigao odgovor iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore na postavljeno pitanje u vezi peticije pljevaljske nevladine organizacije i to 14. aprila 2021. godine i u kome je saopšteno putem elektronske pošte, da je peticija prihvaćena. Da bi peticija mogla biti uspješno realizovana sa zahtjevom da Vlada preduzme određene aktivnosti, odnosno konkretne radnje iz oblasti njene nadležnosti potrebno je da se prikupi 3.000 potpisa.

Glasanje se završava 13. juna 2021. godine.

Naziv peticije: STOP SKRNAVLJENJU HADŽI-HASANOVE DŽAMIJE U PLJEVLJIMA!

Tekst peticije: Višedecenijsko skrnavljenje Hadži-Hasanove Džamije u Pljevljima se mora zaustaviti! Na temelju Hadži-Hasanove džamije na Jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta se vrši naplata električne energije. Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa Islamom, Islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije! Pronaći način da se pod hitno Hadži-Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Mogućnost glasanja je na dolje postavljeni link na koji se ulazi na peticije za glasanje.

e-Peticije