Nakon Pazaraca ni Valjevci nisu dozvolili “Paradu ponosa”!

568

Poslije Novog Pazara, Valjevo je drugi grad gdje nije bilo šetnje podrške Paradi ponosa, a zahvaljujući efikasnoj akciji valjevske policije izbjegnuti su teži incidenti s obzirom da se u centru Valjeva, gdje je trebalo da bude održana šetnja, okupilo par stotina građana koji su protestovali protiv održavanja ove manifestacije.

Organizatori i nesuđeni učesnici manifestacije iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava, njih 15-ak, odustali su od šetnje podrške Paradi ponosa, koja je ovog popodneva bila planirana da se održi u centru Valjeva, na potezu od Desankinog do trga Vojvode Mišića. Jer, prije nego što je njihova šetnja i počela, u Karađorđevoj ulici okupilo se par stotina Valjevaca, pretežno mladih, koji su se uz uvredljive poruke, skandiranje i pjesme približili kombiju Prajd karavana koji je u Valjevo dovezao aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava.

Zahvaljujući efikasnoj akciji valjevske policije koja je formirala tampon između protestanata i učesnika šetnje, spriječen je direktan kontakt između njih, pa su, izuzev par bačenih konzervi u njihovom pravcu, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava bezbjedno sprovedeni ka izlazu iz grada, dok su protestanti dok se njihov kombi udaljavao u policijskoj pratnji skandirali “Srbija, Srbija”.

Kao i u slučaju Novog Pazara, svemu je prethodio “požar” lažnih informacija na društvenim mrežama da je za subotu u Valjevu planirano održavanje “gej parade”, uz gomilu uvredljivih ali i pretećih komentara na te objave. Prilikom svog okupljanja u centru Valjeva, učesnici protesta protiv šetnje podrške Paradi ponosa su na glave spomenika pesnikinji Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću stavili crvene tkanine da, kako su objasnili, “valjevski velikani ne bi gledali sramotu”.

Prije odustajanja od šetnje, Aleksandar Savić iz organizacionog odbora Parade ponosa ispričao je za “Blic” da se ovogodišnji Prajd karavan održava pod sloganom “Ne odričem se”, te da je inspirisan oglasima koje su roditelji dali u mnogobrojnim novinama “da se ne odriču svoje djece bez obzira na njihovu seksualnu oprijentaciju i rodni identitet”.

– Karavan koji je počeo prošle nedjelje ima za cilj da LGBT osobama u lokalnim sredinama poruči da smo tu za njih i da pozove sve ljude da se pridruže u njihovoj borbi za jednakost. Kada smo šetali u prethodnih pet gradova ljudi su nas podržali – rekao je Savić za “Blic” prije nego što je donijeta odluka o odustajanju od šetnje u Valjevu.

Izvor: Sandžak danas/Blic.rs