Napadi iz Sarajeva zbog čestitke RS-u; Abazović odgovorio Komšiću

149

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je kao “izraz dubokog nepoštovanja države Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda BiH, čestitku koju je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio povodom obeležavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska”, preneli su bosanskohercegovački mediji.

Komšić je dodao kako “očekuje od Vlade Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Crne Gore koji je direktno usmeren protiv suvereniteta države BiH”.

Zatražio je i izvinjenje Krivokapićevih koalicionih partnera, nazivajući Dan Republike „datumom koji u kolektivnoj svesti građana BiH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad BiH i početak provođenja genocidnog projekta te politike“.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da su čestitke povodom Dana RS koje stižu iz susedstva “odraz nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet”.

“Čestitke koje su povodom neustavnog dana entiteta RS uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ne poštujući odluke Ustavnog suda BiH, odraz su nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet”, rekao je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Izrazio je uverenje da ove poruke “razumeju i u Briselu i Vašingtonu”.

“Posebno je razočaravajuće to što se premijer Crne Gore i to nakon što su se institucije te naše susedne zemlje jasno i nedvosmisleno odredile o genocidu u Srebrenici i događajima iz perioda agresije na BiH, priključio podršci koju zvanični Beograd pruža politici koja slavi velikosrpsku ideologiju i zla koja je ona proizvela”, naveo je Džaferović.

Na kritike iz Sarajeva odgovorio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je napomenuo da vlada te zemlje zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije.

“Želimo najbolje odnose sa državama regiona. Ruka prijateljstva Vlade Crne Gore pružena je svima, to važi i za Bosnu i Hercegovin”, napisao je Abazović na Tviteru.