Nastavlja se egzodus Albanaca sa Kosova u Evropu: Za 12 godina iselio se više od 200.000

220

Na Kosovu i Metohiji (KiM) nastavlja se značajan demografski pad, s procenjenim smanjenjem albanske populacije za 200.000 ljudi u poslednjih 12 godina. Ovi podaci izazivaju zabrinutost zbog potencijalnih socio-ekonomskih posledica koje takav pad može doneti.

“Očekuje se da na KiM trenutno ima oko 1,6 miliona stanovnika,” izjavio je Avni Kastrati, vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku, na završnoj konferenciji za štampu.

Pored smanjenja broja Albanaca, Kastrati je naglasio i problematično učešće nealbanskih zajednica u nedavno završenom popisu stanovništva, posebno ističući delimično učešće srpske zajednice u četiri opštine na sjeveru KiM.

Popis, koji je počeo 5. aprila i završen 24. maja sa jednonedeljnim produžetkom, izazvao je brojna kontroverzna pitanja, uključujući i finansiranje nevladinih organizacija koje su pomagale u sprovođenju popisa u opštinama sa srpskom većinom. Na pitanje novinara o detaljima finansiranja i imenima organizacija, Kastrati nije pružio odgovore.

“Konačni podaci biće objavljeni za šest meseci, a preliminarni rezultati očekuju se početkom jula,” dodao je Kastrati, naglašavajući da će statistički službenici raditi i tokom perioda godišnjih odmora kako bi obradili sve prikupljene informacije.

Suočeni sa ovim izazovom, zajednice na KiM se moraju pripremiti za dugoročne posledice koje takve demografske promene mogu imati na političku, ekonomsku i društvenu strukturu regije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *